Route Kroatië
Istrië en Kvarner (Pula)

st_mali losinj (2)zeilvakantie kroatie cres kadest_man op roeibootjezeilvakantie kroatie smalle straat in Rovinjzeilvakantie kroatie snorkelen in zee 1meezeilen kroatie samenzeilen kroatie istrie pulazeilen kroatie istrie pula (2)zeilen kroatie istrie lastovazeilen kroatie istrie krk prvic (2)zeilen kroatie istrie klein eiland (2)zeilen kroatie istrie klein eiland

Vanuit Pula zijn diverse routes mogelijk zowel naar het noorden als het zuiden. Wij zeilen in principe twee verschillende routes van zeven dagen naar het zuiden, omdat je hier het Kroatische eilandenrijk binnenvaart. Wanneer je flottielje gaat zeilen, kan je deze routes ook achter elkaar als een tweeweekse tocht zeilen. Onze routes liggen niet vast, er zijn altijd varianten mogelijk die beter aansluiten bij de wensen, het weer of de grootte van de groep.

Route Pula – Cres
Route Pula – Kornati (15 dagen)


Route Pula – CresDag 1 Aankomst - Pula

Na een autorit van ongeveer 1400 km of een vliegreis van 2,5 uur kom je aan in Marina Veruda, Pula op het schiereiland Istrië. De vakantie is begonnen… Pula is een gezellig stadje: oude Romeinse gebouwen gecombineerd met gezellige terrassen en restaurants. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider. ’s Avonds lekker uit eten op het strand of in een gezellige straatje buiten de haven. En voor wie wil, kan er natuurlijk nog een terrasje gepakt worden. We slapen aan boord onder de sterren.


Dag 2 Pula – Cres (30 mijl)

De eerste dag zeilen! We zeilen in de ochtend om in te komen naar een mooie lunchbaai aan de zuidkant van Istrië. Het mediterrane genieten is begonnen: lekker zeilen, relaxen op het dek, jezelf afvragen hoe we zullen lunchen en of je misschien al de schaduw moet opzoeken… ’s Middags zeilen we door naar Cres. Cres is een Venetiaans vissersstadje met kleine steegjes, veel bloemen en gezellige pleintjes. Het ligt mooi verscholen in een baai waar we in een moderne marina kunnen overnachten of aan de kade in het oude centrum.


Dag 3 Cres – Kolorat (28 mijl)

De tweede ochtend in het wonderschone Kroatië, nu al op en top vakantiegevoel. Wakker worden van kabbelend water of geroesemoes op de kade… bedenken of je gaat beginnen met een wandeling, een kopje koffie op het terras of ontbijten op het voordek in de ochtendzon… Vandaag een flink stuk zeilen naar Kolorat. Dat is een diepe baai op het zuidelijke puntje van Cres omgeven door groene heuvels waar je herten ziet schuilen. Dit wordt een mooie avond onder de sterren, lekker eten aan boord of met de anderen op een kiezelstrand en misschien nog een stukje zwemmen of roeien in het maanlicht!


Dag 4 Kolorat – Veli Losinj (9 mijl)

Vandaag een korte afstand: als je goed kijkt zie je Veli Losinj al liggen. We zeilen eerst naar de oostkust van het eiland Losinj. Daar liggen de baaien om te stoppen voor een lunch, een duik of om lekker te chillen voor het uitkiezen! Daarna zeilen we verder richting Veli Losinj. Een gezellige plaats met een oude vissershaven die middenin het centrum ligt. Het stadje ligt op het einde van de weg: hierna niets dan natuur! Einde van de middag lekker rondstruinen door het dorp en ‘s avonds een top avond in een leuk restaurant aan de kade.


Dag 5 Veli Losinj – Martinscica (19 mijl)

We zeilen vandaag terug naar het noorden. Dat kan op verschillende manieren: via de zuidkant van Losinj, via het kanaal vlakbij Mali Losinj, of via het kanaal bij Osor tussen Cres en Losinj. Kies welke kant je graag op wilt en waar de wind je het beste gezind is. Martiniscica ligt op Cres en is met haar 200 inwoners het op één na grootste dorp op het eiland! Maar dit vissersdorp heeft alle noodzakelijke faciliteiten: winkel, water, kade, pin, douches, bar en restaurant, postkantoor en een mooie zonsondergang… Het ligt aan een prachtige baai en om de hoek liggen een paar leuke snorkelplekken waarvan één met een super blauwe grot, bijzonder om naar toe te zwemmen!


Dag 6 Martniscica – Pomer (19 mijl)

’s Ochtends zeker nog even snorkelen in deze mooie omgeving of alleen een duik om lekker wakker te worden. Daarna hijsen we de zeilen en maken de oversteek naar de uiterste zuidpunt van Istrië. Hier ligt een diepe beschutte baai in een schitterende omgeving, waar de plaatsen Pomer en Medulin liggen. Wij kiezen voor de eerste, daar ligt namelijk de beste haven en dit oude vissersdorp heeft leuke (vis)restaurants, cafés, bakkerijen en supermarkten. Maar voor het schilderachtige en toeristische Medulin is ook wat te zeggen: het heeft een oud centrum met gezellige restaurantjes en terrassen en … een uitbundig nachtleven. Facultatief!


Dag 7 Unije – Pula / Brijuni (11 mijl)

De laatste dag beginnen we rustig aan. In de baai liggen veel eilanden met baaitjes en snorkelplekjes. Als dat te rustig is kun je ook je anker uitgooien bij Medulin om daar nog even te shoppen in de winkelstraatjes. Daarna zeilen we om de kaap heen naar Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Voor degene die nog energie over hebben: dansen in de nachtclubs op de heuvel of nakletsen op één van de terrasjes aan de baai!Route Pula – Kornati (15 dagen)Dag 1 Aankomst - Pula

Na een autorit van ongeveer 1400 km of een vliegreis van 2,5 uur kom je aan in Marina Veruda, Pula op het schiereiland Istrië. De vakantie is begonnen… Pula is een gezellig stadje: oude Romeinse gebouwen gecombineerd met gezellige terrassen en restaurants. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider. ’s Avonds lekker uit eten op het strand of in een gezellige straatje buiten de haven. En voor wie wil, kan er natuurlijk nog een terrasje gepakt worden. We slapen aan boord onder de sterren.


Dag 2 Pula – Unije (25 mijl)

Na het ontbijt varen we uit. Net buiten de haven hijsen we de zeilen. Na ronding van de bakens varen we onder een strakblauwe lucht richting het groen eiland Unije. Een mooie oversteek, ideaal om in te slingeren. Met een goede wind wordt dit een heerlijke dag; zonnen, relaxen, kletsen en genieten van de omgeving. In de verte zien we de eilanden opdoemen. De haven op het eiland Unije ligt erg onbeschermd, daar liggen we vanavond voor anker in een diepe baai: dit wordt een mooie avond onder de sterren, lekker eten aan boord of we wandelen over de top van het eiland Unije naar een klein restaurant in een dorpje met uitzicht op de Adriatische Zee.


Dag 3 Unije – Premuda (25 mijl)

Vandaag zeilen we naar Premuda.. Een bijzonder plekje: zandstranden! Die zie je eigenlijk hier niet, de meeste eilanden zijn rotsachtig, maar Susak heeft wel iets van een duineiland weg. Het eiland kent weinig toerisme, er is buiten het pittoreske haventje niet veel: geen nachtclubs, geen wegen, geen auto’s, alleen een paar restaurants, een hele kleine supermarkt, een prachtig uitzicht en op feestdagen lopen de dames in klederdracht. Verder naar het zuiden ligt het eiland Premuda: een klein dorp met nog kleinere bevolking. Maar de populariteit van het eiland is de laatste jaren gegroeid dankzij aantrekkelijke duiksports. Er zijn een paar restaurants, een klein winkeltje, een haven en een prachtige zonsondergang!


Dag 4 Premuda - Ist (10 mijl)

Als je voor anker ligt, is dit een dag om te beginnen met een duik in het water! Beetje fris, het perfecte vakantie gevoel om zo wakker te worden. ’s Ochtends vroeg is het water vaak nog spiegelglad en heerlijk om het “eerste spoor” te trekken. We doen het rustig aan vandaag, daarom hebben we alle tijd om zelf de duikspots van Premuda te ontdekken of onderweg voor anker te gaan en heerlijk te relaxen in één van de baaien op eilanden rond Ist en Molat.


Dag 5 Ist - Iz Mali (23 mijl)

We zeilen vandaag de eilanden archipel bij de kust van Zadar binnen. Een prachtige tocht tussen kleine eilanden door. Waar we afgelopen dagen op open zee zeilden, komen we nu in de luwte van “Dugi Otok”, het lange eiland. De eilanden zijn ook hier dun bevolkt en authentiek, al kom je hier wel meer andere zeilers tegen. Iz Mali is een superleuk klein haventje. De havenmeester is er tevens restaurant-eigenaar: hij helpt ons bij het aanleggen en rekent half geld wanneer we ook bij hem eten! Er zijn een paar restaurantjes, een cocktailbar en een “ienie-mini-market”.


Dag 6 Iz Mali – Zut (11 mijl)

Vul de ochtend in zoals je zelf wilt; langzaam wakker worden in de zon op het dek, zwemmen of snorkelen bij de strandjes net buiten de haven, een ijsje of koffie op het terras, een wandeling. Doe waar je zin in hebt! De tocht van vandaag is weer relaxed en brengt ons naar het begin van de Kornati Archipel: een bijzonder natuurgebied met meer dan 140 ruige eilanden. ’s Avonds liggen we in een nette Marina op het eiland Zut. Alle haven voorzieningen zijn aanwezig, midden in de natuur, en verder niets! Daarom doen zeilen we overdag via het iets grotere Sali waar we boodschappen kunnen doen voor de komende dagen.


Dag 7 Zut – Vrulje (10 mijl)

Een dagje zwerven! De eilanden in de Kornati hebben mooie baaien en nauwe doorgangetjes, we houden vandaag de dieptemeter vaak in de gaten! Op de eilanden zelf woont zo goed als niemand en Vrulje is niet meer dan een restaurant met winkeltje en een steiger. Er kunnen een handvol zeiljachten liggen. Wij overnachten dus letterlijk in de “middle of nowhere” en onder de sterren vannacht. De eigenaar krijgt het knap voor elkaar om in dit verlaten plekje ons toch weer een heerlijk maal voor te schotelen. En na afloop is het werkelijk genieten van het uitzicht op de kade of –nog mooier- vanaf één van de topjes in de buurt. Wie durft kan straks nog een duik nemen bij maanlicht!


Dag 8 Vrulje - Sali (12 mijl)

We hebben een week lang naar het zuiden gevaren. Vandaag gaat het roer om! Opnieuw alle tijd om te zwerven door de Kornati. Een beetje toeristische maar wel een aanrader is de Telascica baai; wanneer je halverwege deze diepe inham aan de westelijke zijde aanlegt (bij Mir), kun je een wandeling maken naar een natuurlijk zoutmeer dat via ondergrondse tunnels vanuit de zee wordt “gevoed”. Je hebt hier vlakbij vanaf steile kliffen een mooi uitzicht op de Adriatische Zee. Wij gaan ’s avonds voor anker aan de kade van het gezellige dorp Sali; na twee nachten in een stille baai overnachten, is het fijn om weer gebruik te kunnen maken van de faciliteiten in een havenplaats: winkeltjes, taveernes en “konoba’s”, stroom en water,


Dag 9 Sali – Veli Rat (23 mijl)

Begin de dag relaxed; een “kava” op een terras, stukje slenteren door het dorpje, of luieren met een boekje op het dek. We laten vandaag we de Kornati definitief achter ons en varen naar de noordzijde van Dugi Otok: de plek waar wij aanleggen is prachtig en ongerept: Veli Rat ligt aan een diepe baai middenin in een natuurgebied. Het is een piep klein vissersplaatsje daar waar de weg zo ongeveer ophoudt. Onderweg kun je snorkelen bij een halfgezonken vrachtschip of in oude U-boot grotten. Vanavond de eerste zonsondergang en als je een klein stukje over het eiland wandelt dan kun je hem in de zee zien zakken... Prachtig!


Dag 10 Veli Rat - Silba (17 mijl)

’s Ochtends als eerste een duik in het kraakheldere water… Beetje koud, maar wel direct wakker! Opdrogen in de zon op het dek en rustig aan ontbijten in dit paradijsje… Bij rustig weer kunnen we ’s ochtends gaan snorkelen bij het wrak ten noorden van Veli Rat. Daarna zetten we koers naar Silba. Een klein eiland met een gezellig dorpje waar auto’s verboden zijn en de tractors alleen door de straten mogen wanneer de ferrie aankomt! Vanavond eten we misschien wel in knoflook gestoofde scampi’s in de tuin van één van de levendige Konoba’s!


Dag 11 Silba - Veli Losinj (14 mijl)

Vanuit Silba zeilen we naar het eiland Losinj. Aan de oostkust van dit eiland liggen de baaien om te stoppen voor een lunch, een duik of om lekker te chillen voor het uitkiezen! Daarna zeilen we verder richting Veli Losinj. Een gezellige plaats met een oude vissershaven die middenin het centrum ligt. Het stadje ligt op het einde van de weg: hierna niets dan natuur! Einde van de middag lekker rondstruinen door het dorp en ‘s avonds een top avond in een leuk restaurant aan de kade.


Dag 12 Veli Losinj – Osor (12 mijl)

Alweer bijna twee weken in het wonderschone Kroatië: op en top vakantiegevoel. Wakker worden van geroesemoes op de kade in Veli Losinj… Het is geen lange tocht, dus wanneer je je dag in Veli Losinj wilt beginnen heb je daar alle tijd voor: terrasje, zwemmen, een ijsje, een wandeling om wat meer te zien? Alles kan. Losinje is gescheiden van het grotere eiland Cres door een kanaal en dat is precies de plek waar Osor ligt. Dit stadje is een klein openluchtmuseum met een antiek theater, een beetje een artistieke sfeer en als je geluk hebt is er een klassiek zomeravond concert …


Dag 13 Osor – Cres (22 mijl)

We zoeken deze ochtend een mooie lunchbaai aan de kust van Cres. Vandaag is de één-na-laatste dag van het mediterrane genieten: lekker zeilen, relaxen op het dek, jezelf afvragen hoe we zullen lunchen en of je misschien al de schaduw moet opzoeken… ’s Middags zeilen we door naar Cres. Dit is een Venetiaans vissersstadje met kleine steegjes, veel bloemen en gezellige pleintjes. Het ligt mooi verscholen in een baai waar we in een moderne marina kunnen overnachten of aan de kade in het oude centrum.


Dag 14 Cres – Pula (31 mijl)

De laatste dag vertrekken we vroeg. Het wordt een heerlijke dag zeilen waarin we oversteken naar het schiereiland Istrië. Aan de zuidkant van Istrië liggen veel baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water of een dutje op het dek. Afhankelijk van de windrichting hebben we bij het ronden van de zuidelijke kaap net even wat meer wind. In Pula hebben we een gezellige afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Voor degene die nog energie over hebben: dansen in de nachtclubs op de heuvel of nakletsen op één van de terrasjes aan de baai!