Bestemming Griekenland
Ionische Zee (Corfu)

  • Glooiend groene hellingen met olijfbomen en cipressen;
  • zonnig en aangenaam van begin juni t/m september;
  • korte afstanden, zand- en kiezelstranden, ook om te overnachten;
  • relatief beschut met weinig golfslag;
  • wind: 2 - 5 Bft
  • dagafstanden: 3 - 15 Nm;
  • vertrek en aankomst: Gouvia Marina.

Corfu

Corfu is het meest noordelijke en groenste eiland in de Ionische zee. Het eiland heeft honderden baaien, gezellige dorpjes, glooiend groene heuvels en een rijke historie. Keizerin “Sissi” van Oostenrijk had hier haar vakantieresidentie.

Vandaag de dag kun je nog steeds haar paleis bezoeken en je tegoed doen aan zalen vol met keizerlijke pracht en praal. Corfu werd eeuwenlang bezet door de Venetianen en dat is nog goed te zien. De architectuur straalt Venetiaanse warmte uit en je waant je in een Grieks Italië.

Minstens zo indrukwekkend is de natuur van Corfu. Het heuvelachtige (groene) landschap leent zich bij uitstek voor een ontdekkingstocht per mountainbike. Na zo'n dag vol schitterende uitzichten, langs honderden olijfbomen, cipressen en bloeiende oleanders is het heerlijk bijkomen in één van de vele kleine baaitjes langs de kust. Een glaasje ouzo in zo'n typische Griekse taveerne en het vakantiegeluk is compleet...

Corfu: een gastvrij vakantie eiland

Corfu is een vrij groot eiland. Je hoeft er niet alleen te zeilen, maar kunt er ook lekker zonnen op de stranden of actief bezig zijn. Golfbanen, paardrijden, tennis, wandelpaden, mountainbiken, duiken, surfen en zelfs een echte cricket traditie, die dateerd uit het begin van de 18e eeuw. Corfu biedt ruim voldoende faciliteiten. Gastvrijheid is "the way of life". De tafel wordt gedekt met eten voor een de onverwachte gast, een voorbijganger wordt begroet en een hartelijk welkom voor degene die aanlegt in een haventje. De Corfioten zijn vriendelijk, ze zijn op gezelligheid gesteld en bereid om van de kleinste bijeenkomst een feestje te maken. De lokale keuken is gebaseerd op dat wat de natuur te bieden heeft, zoals veel vers fruit, groente en zeebanket. In de zomer komt de hoofdstad Kerkyra 's nachts tot leven: kleine bars en mooie discotheken worden druk bezocht tot in de vroege uurtjes. Als je echter meer van een rustige avond houdt, dan zijn er vele taveernes aan zee, waar het enige geluid wordt veroorzaakt door de golven en het klinken van de glazen (en... jamas!). De nachten op Corfu zijn stralend, de hemel is gevuld met sterren die hier veel helderder lijken.


Indrukwekkend groen en blauw op Paxi

Paxos en Antipaxos (Paxi) zijn twee kleine eilandjes ten zuiden van Corfu. Er wonen slechts tweeënhalf duizend mensen, maar in de zomer is het druk bezocht! De eilanden zijn zeer groen eiland vol met olijfbomen en dennenbomen, zeegrotten, traditionele vissersdorpen en rustige stranden. De oostkust van Paxos is erg steil met indrukwekkend hoge rotsen en grotten. Aan de noordkant ligt de baai van Laka: beroemd door zijn helderblauwe water. Het sfeervolle dorp bestaat uit smalle steegjes die uitkomen op pleintjes. Vanuit de haven kun je een prachtige wandeling omhoog maken naar de ingang van de baai en de vuurtoren. Daar heb je een prachtig uitzicht over de baai en de zee. Op ongeveer een half uur varen vanaf Paxos ligt Antipaxos. Op dit eiland is helemaal geen autoverkeer. Er wonen hier ook maar weinig mensen. De enkele inwoners zijn voor aanvoer geheel afhankelijk van Paxos. De baaien van Anti-Paxos aan de noord-oostkust zijn de mooiste van de gehele Griekse westkust, witte stranden met azuur blauwe zee.


Het Griekse vaste land: toeristische en authentiek

De kust van het vaste land wordt gekenmerkt door rotsachtige inhammen, prachtige baaien met mooie en langgerekte zand- of kiezelstranden. De baaien worden omringd door heuvels met pijnbomen, cipressen en olijfbomen en er liggen een aantal oude vissersplaatsjes. Het meest bekend is Parga. Hoewel de toeristische invloeden duidelijk te merken zijn in dit leuke stadje, blijft Parga iets speciaals uitstralen. Het is er gemoedelijk en sfeervol. Parga ligt tegen een kleine berghelling en het uitzicht van boven naar de heuvels is magisch. De terrasjes zijn gezellig en er zijn veel kleine, leuke winkeltjes en smalle steegjes. Overal zijn karakteristieke Venetiaanse huizen. Het minst bekend is Sayiadha, op loopafstand van de grens met Albani?. Een zeer klein niet-toeristisch vissershaventje met een onbedorven Griekse sfeer. Op de berg ligt het oude en nu verlaten dorp Sayiadha. De wandeling naar dit dorp biedr verschillende mooie uitkijkpunten met vergezichten over het natuurreservaat van Kalamas. Het verborgen dorpje is totaal verlaten alleen de kerk is gerenoveerd en heeft een nieuw dak gekregen. Hierin zijn oude muurschilderingen bewaard gebleven.