Route Griekenland
Ionische Zee (Corfu)

Wij vinden het heerlijk om rustig aan te zeilen in de omgeving van Corfu. Er zijn vele opties, al leiden de meeste routes richting het mooie zuiden. We zeilen één-weekse flottieljes, maar wanneer je meer tijd hebt, leent Corfu zich ook prima voor een twee-weekse tocht. De ervaring leert dat Corfu ideaal is voor gezinnen met kinderen: elke dag is een feest en iedereen mag mee beslissen over de route en activiteiten. Dagafstanden hoeven hier niet lang te zijn en er zijn volop alternatieve baaien of havens. De routes liggen niet vast, we laten ons leiden door het weer, de wind, de mensen en de wensen. De routes hieronder zijn twee voorbeelden.

Corfu - Vaste Land - Paxos (8 dagen)
Corfu - Paxos - Antipaxos - Parga (15 dagen)


Voorbeeldroute Corfu - Vaste Land - Paxos (8 dagen)Dag 1 Aankomst - Corfu

Vanuit Nederland vlieg je eerst over de kustlijn van de Adriatische Zee naar het vliegveld van Corfu of Preveza. Onze thuishaven Gouvia Marina ligt op nog geen kwartier rijden van het vliegveld van Corfu. Deze dag is een reisdag, maar ook een dag om je vakantie gezellig en comfortabel in te beginnen: kennismaken met je medereizigers, andere zeilers uit het flottielje, met de flottieljeleiders of de lokale verhuurder, boodschappen doen en de boot inrichten. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je vandaag bijkomen van de reis op één van de stranden in de buurt of in het zwembad dat voor iedereen open is. Afhankelijk van je aankomsttijd zul je vanavond vroeg de kooi in duiken. Heb je energie over, dan kun je de dorpsstraat intrekken om lekker uit eten te gaan... De vakantie is begonnen!


Dag 2 Gouvia - Aghios Stefanos (11 mijl)

De eerste dag zeilen! Buiten de haven gaan de zeilen omhoog en begint het heerlijke genieten: lekker zeilen in de zon, de wind en het opspattende water voelen. Wow... dat wordt relaxen en genieten van de omgeving. We kijken uit naar mooie baaien en daarvoor hoeven we niet ver te zoeken. De kust richting Aghios ligt letterlijk bezaaid met baaien: prachtige plekjes om te snorkelen, zwemmen en om lekker te luieren. Zo'n eerste dag is ook altijd even in komen. Voor sommigen is het best spannend om straks op z'n Grieks te moeten aanleggen en dan kan een keer extra ankeren in een baai best prettig zijn. Onthou vooral: uiteindelijk hoef je pas een oplossing te bedenken wanneer het probleem zich voordoet... Het rustieke Aghios Stefanos ligt in een klein baaitje verscholen op slechts 1,5 mijl van de ruige bergkust van Albanië. Meestal zul je het laatste stukje lekker kruisen tegen de noordwesten wind in. Eenmaal op de kade genieten we van het uitzicht en ’s avonds van het heerlijke Griekse eten en de lokale wijn…


Dag 3 Aghios Stefanos - Sayiadha (17 mijl)

Bijna elke week komen we wel een keer in Sayiadha. Een niet toeristisch vissershaventje, gelegen op het vasteland van Griekenland, op loopafstand van de Albanese grens. Wat ons hier naar toe trekt is de onbedorven sfeer van het afgelegen plaatsje, "Aleko's" taverne -met altijd verse vis en grote garnalen tegen lokale prijzen-, en natuurlijk de zeiltocht er naar toe met vaak een strakke wind zonder golfslag. De smalle haveningang met 's middags een stevige dwarswind maakt deze haven een avontuur om binnen te varen... Maar met een goede briefing vooraf, goede voorbereiding aan boord, en bovendien met de vele helpende handen op de kade, gaat het altijd goed. Eenmaal op de kade vermaken de kinderen zich hier uitstekend. Met schepnetjes en emmertjes en zijn ze uren zoet om krabbetjes en kleine visjes te vangen. En dan op naar Aleko. Voor we aan tafel gaan gaan we eerst binnen bestellen. Grote bakken vis en garnalen staan klaar. Wijs maar aan wat je hebben wilt, dan gaat het van de weegschaal direct de keuken in, en al bijna voordat je aan tafel zit, staan de schalen met vers gebakken vis, salades en brood op tafel!


Dag 4 Sayiadha - Mourtos (17 mijl)

Sayiadha verleidt tot een vroege ochtendwandeling. Ongeveer een uur de berg op lopen ligt het oude, nu verlaten, dorpje Sayiadha. Voor de ergste hitte willen we terug zijn, dus vroeg uit de veren en op pad! Een stevige wandeling de bergen in met een paar mooie uitkijkpunten. Het dorpje ligt verscholen en is vanaf zee niet te zien. Waarschijnlijk vanwege vroegere angst voor piraterij. We kijken hier over het natuurreservaat van Kalamas: een interessant vogelgebied. In de winter leven hier o.a. pelikanen en flamingo's. In het voorjaar broedt de ooievaar op de kerktoren van Sayiadha. Het voedselrijke gebied met de uitloop van de rivier en het ondiepe water herbergd vele vogelsoorten, maar ook zeeschildpadden, grote roggen, dolfijnen en veel vis en inktvis. Boven, vlakbij het dorp komt heerlijk koel bronwater uit een pijp stromen. De plaatselijke bewoners hebben hier hun vee vrij rondlopen, je kunt een koe of een geit op je pad tegenkomen! In het najaar hangen de bomen vol vijgen, walnoten en amandelen en snoepen we van druiven en kaktusvruchten. Dat moet je wel voorzichtig doen, anders heb je zomaar een mond vol kleine stekeltjes. De zeiltocht brengt ons vandaag naar de Mourtos. Mourtos is een aardig plaatsje op het Griekse vasteland met hele vriendelijke bewoners. Drie kleine eilandjes (Sivota Islands) met beschutte ankerplaatsen liggen vlak voor de deur. Mourtos is omringd door groene heuvels en in het voor- en najaar rustig en traditioneel. In de zomer is het veel levendiger met vele terrasjes en enkele uitstekende taverna's op de kade. Dagelijks komen er vissers binnen met hun vangst; wie heeft er wel eens een inktvis gezien? Voor de kids een happening en na het kijken willen de meeste hem ook eventjes aanraken... Met het nodige gegil en gegriebel worden de grenzen verlegd!


Dag 5 Mourtos - Gaios (15 mijl)

's Ochtends nog even door Mourtos heen wandelen voor een koffie, een broodje of een ijsje en dan een dagje baai-hoppen. De eilanden voor Mourtos maken zwemmen, snorkelen en niets doen aantrekkelijk! Er liggen meerdere beschutte baaien waar je ook prima kunt overnachten wanneer je liever niet aan de betonnen kade slaapt. Vanuit een aantal baaien ben je met het bijbootje en een stukje wandelen binnen een kwartier in Mourtos.
De eerste vraag die net aangekomen zeilers vaak gretig stellen is: "Gaan we deze week naar Paxos?" Het eiland Paxos heeft iets magisch. Het is klein, pittoresk, mooi..., maar ook toeristisch. Niet vervelend toeristisch: gezellig, met leuke winkeltjes, sieraden en snuisterijen. Afgewisseld door taveernes en terrassen in de zon, met grote parasollen, waaronder je lekkere drankjes of sorbets geserveerd krijgt. Tot diep in de nacht kan je hier uitgaan, van bruin café tot disco, van cocktailbars tot Grieks dansen op straat. Vandaag zoeken we deze gezelligheid op en zeilen we naar Gaios, het toeristisch centrum van Paxos (in augustus kun je Gaios beter links laten liggen, dan wordt het bijna overspoeld door Italiaanse "strijkijzers"... al is het natuurlijk ook wel weer grappig om vanuit je kuip naar te kijken).


Dag 6 Gaios - Petriti (22 mijl)

Vandaag gaan we naar een typisch Grieks vissersplaatsje. Weinig toeristisch, waar je het oorspronkelijke leven in al z'n eenvoud mee maakt. Hier komt een groot deel van de vis voor de taveernes op het eiland aan wal. De vissers die ’s nachts hun netten uitzetten komen vroeg in de morgen terug en drinken dan bij het kroegje aan de haven hun eerste ouzo. De rest van de dag gebruiken ze om netten te herstellen. Een riviertje voert water aan door een frisse groene omgeving. Het heldere zeewater met een klein zandstrand maken het geheel perfect om heerlijk te zwemmen en te zonnen.


Dag 7 Petriti- Gouvia (17 Mijl)

Een heerlijk stuk zeilen: langs de kust van het vaste land terug naar Corfu. Eenmaal in de haven een wrang gevoel: is het echt afgelopen? Of zullen we nog even naar buiten varen... Na het laatste ankerbiertje met z'n alle naar de dorpsstraat van Gouvia voor een afsluitende avond in sfeervolle taveerne. En voor degene die nog energie over hebben: dansen of na kletsen op één van de terrasjes op het plein!


Voorbeeldroute Corfu - Paxos - Antipaxos - Parga (15 dagen)Dag 1 Amsterdam - Corfu

Vanuit Nederland vlieg je eerst over de kustlijn van de Adriatische Zee naar het vliegveld van Corfu of Preveza. Onze thuishaven Gouvia Marina ligt op nog geen kwartier rijden van het vliegveld van Corfu. Deze dag is een reisdag, maar ook een dag om je vakantie gezellig en comfortabel in te beginnen: kennismaken met je medereizigers, andere zeilers uit het flottielje, met de flottieljeleiders of de lokale verhuurder, boodschappen doen en de boot inrichten. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je vandaag bijkomen van de reis op één van de stranden in de buurt of in het zwembad dat voor iedereen open is. Afhankelijk van je aankomsttijd zul je vanavond vroeg de kooi in duiken. Heb je energie over, dan kun je de dorpsstraat intrekken om lekker uit eten te gaan... De vakantie is begonnen!


Dag 2 Gouvia - Aghios Stefanos (11 mijl)

De eerste dag zeilen! Buiten de haven gaan de zeilen omhoog en begint het heerlijke genieten: lekker zeilen in de zon, de wind en het opspattende water voelen. Wow... dat wordt relaxen en genieten van de omgeving. We kijken uit naar mooie baaien en daarvoor hoeven we niet ver te zoeken. De kust richting Aghios ligt letterlijk bezaaid met baaien: prachtige plekjes om te snorkelen, zwemmen en om lekker te luieren. Zo'n eerste dag is ook altijd even in komen. Voor sommigen is het best spannend om straks op z'n Grieks te moeten aanleggen en dan kan een keer extra ankeren in een baai best prettig zijn. Onthou vooral: uiteindelijk hoef je pas een oplossing te bedenken wanneer het probleem zich voordoet... Het rustieke Aghios Stefanos ligt in een klein baaitje verscholen op slechts 1,5 mijl van de ruige bergkust van Albanië. Meestal zul je het laatste stukje lekker kruisen tegen de noordwesten wind in. Eenmaal op de kade genieten we van het uitzicht en ’s avonds van het heerlijke Griekse eten en de lokale wijn…


Dag 3 Aghios Stefanos - Sayiadha (17 mijl)

Bijna elke week komen we wel een keer in Sayiadha. Een niet toeristisch vissershaventje, gelegen op het vasteland van Griekenland, op loopafstand van de Albanese grens. Wat ons hier naar toe trekt is de onbedorven sfeer van het afgelegen plaatsje, "Aleko's" taverne -met altijd verse vis en grote garnalen tegen lokale prijzen-, en natuurlijk de zeiltocht er naar toe met vaak een strakke wind zonder golfslag. De smalle haveningang met 's middags een stevige dwarswind maakt deze haven een avontuur om binnen te varen... Maar met een goede briefing vooraf, goede voorbereiding aan boord, en bovendien met de vele helpende handen op de kade, gaat het altijd goed. Eenmaal op de kade vermaken de kinderen zich hier uitstekend. Met schepnetjes en emmertjes en zijn ze uren zoet om krabbetjes en kleine visjes te vangen. En dan op naar Aleko. Voor we aan tafel gaan gaan we eerst binnen bestellen. Grote bakken vis en garnalen staan klaar. Wijs maar aan wat je hebben wilt, dan gaat het van de weegschaal direct de keuken in, en al bijna voordat je aan tafel zit, staan de schalen met vers gebakken vis, salades en brood op tafel!


Dag 4 Sayiadha - Zavia Baai (20 mijl)

Sayiadha verleidt tot een vroege ochtendwandeling. Ongeveer een uur de berg op lopen ligt het oude, nu verlaten, dorpje Sayiadha. Voor de ergste hitte willen we terug zijn, dus vroeg uit de veren en op pad! Een stevige wandeling de bergen in met een paar mooie uitkijkpunten. Het dorpje ligt verscholen en is vanaf zee niet te zien. Waarschijnlijk vanwege vroegere angst voor piraterij. We kijken hier over het natuurreservaat van Kalamas: een interessant vogelgebied. In de winter leven hier o.a. pelikanen en flamingo's. In het voorjaar broedt de ooievaar op de kerktoren van Sayiadha. Het voedselrijke gebied met de uitloop van de rivier en het ondiepe water herbergd vele vogelsoorten, maar ook zeeschildpadden, grote roggen, dolfijnen en veel vis en inktvis. Boven, vlakbij het dorp komt heerlijk koel bronwater uit een pijp stromen. De plaatselijke bewoners hebben hier hun vee vrij rondlopen, je kunt een koe of een geit op je pad tegenkomen! In het najaar hangen de bomen vol vijgen, walnoten en amandelen en snoepen we van druiven en kaktusvruchten. Dat moet je wel voorzichtig doen, anders heb je zomaar een mond vol kleine stekeltjes. De zeiltocht brengt ons vandaag naar de Zavia Baai. Vanavond kunnen we met elkaar een gezellige spagetti maaltijd op het water organiseren. En daarna sterren kijken op het dek of voor wie in het maanlicht durft: een duik in de zee...


Dag 5 Zavia Baai - Gaios (14 mijl)

De eerste vraag die net aangekomen zeilers vaak gretig stellen is: "Gaan we deze week naar Paxos?" Het eiland Paxos heeft iets magisch. Het is klein, pittoresk, mooi..., maar ook toeristisch. Niet vervelend toeristisch: gezellig, met leuke winkeltjes, sieraden en snuisterijen. Afgewisseld door taveernes en terrassen in de zon, met grote parasollen, waaronder je lekkere drankjes of sorbets geserveerd krijgt. Tot diep in de nacht kan je hier uitgaan, van bruin café tot disco, van cocktailbars tot Grieks dansen op straat. Vandaag zoeken we deze gezelligheid op en zeilen we naar Gaios, het toeristisch centrum van Paxos (in augustus kun je Gaios beter links laten liggen, dan wordt het bijna overspoeld door Italiaanse "strijkijzers"... al is het natuurlijk ook wel weer grappig om vanuit je kuip naar te kijken)


Dag 6 Gaios - Lakka (13 mijl)

Paxos en Anti Paxos betekent ook genieten van de vrije natuur, het heldere zeewater en de mooiste snorkel baaien. Anti Paxos is een onbewoond eilandje met één grote bekende baai, Emerald Bay, waar alle dagtochtenboten naar toe varen. Met je eigen zeiljacht lig je een klein stukje verderop in een prive baai, minstens even mooi! Lekker dobberen achter je anker of met je snorkelset in het water... Om Anti Paxos heen varen we langs de westkust van Paxos omhoog, op zoek naar grotten en mooie zwembaaien. Het is hier prachtig: steile rotswanden waar je vlak langs kan varen; grotten waar je met de bijboot in kan roeien en het water is zóóó helder... In het plaatsje Laka kun je kiezen of je vrij voor anker wilt (en lekker zwemmen vanaf de boot), of toch aan de kade. Het lijkt er stampvol, maar met wat trekken en duwen is er voor de kleinere bootjes altijd plek. Wie met een grotere groep wil eten komt bij Nionios terecht. Hier mag je eerst in de keuken in de pannen kijken om te kiezen wat jou het lekkerste lijkt. Dat is erg moeilijk, want het ziet er allemaal heerlijk uit... Elke dag wordt hier vers gekookt. De traditionele griekse keuken. Moussaka, gevulde tomaat en paprika, vissoep, stifado, sofrito, grote witte bonen, spinazie uit de oven, feta uit de oven, inktvis, lamskoteletjes en ga zo maar door. Het beste kun je met een groepje zoveel mogelijk verschillende gerechten samen delen. Op het gezellige terras hebben we met een flottielje meestal twee lange tafels naast elkaar. De ene voor de kinderen, die het eerste bediend worden en daarna op het pleintje gaan spelen. De andere voor de volwassenen, die lekker lang tafelen en dan nog uitgebreid natafelen. Lekker wijntje er bij.... Koffie en ijsjes worden gebracht door de bar op de hoek. Wat een vakantiegevoel!


Dag 7 Lakka - Parga (14 mijl)

De oversteek van Paxos naar Parga is altijd een leuke tocht. Soms zien we dolfijnen en vaak hebben we halve wind, die in de middag lekker doorblaast. De haven van Parga is goed beschut voor noordwesten wind. Je ligt er een stukje van de stad af, afgemeerd aan het strand. En dat is altijd weer een happening voor de kinderen: pannenkoeken bakken! Bepakt met gasstelletjes en -flessen naar het strand. Iedereen maakt iets, bijvoorbeeld sla, fruitsalade, aardappelsalade, sardientjes schoonmaken en de kinderen maken het beslag. We zoeken ook stenen en hout voor de bbq (die later op de avond ons kampvuur wordt). En als het dan donker is, komen de kampliedjes en die ene vader met dat spannende spookverhaal...


Dag 8 - Parga of vrij zeilen

Eerst lekker uitslapen en dan een duik in het water! Heerlijk, wat een leven. Met een taxiboot kunnen we naar het stadje Parga. Het ligt schilderachtig tegen een steile bergwand met bossen die reiken tot aan het water. Meestal is stadje druk, maar ook heel leuk, want je kunt er winkelen... Vanuit het centrum ga je met het treintje naar het kasteel van Ali Pasja. Het ligt op een bergtop met een erg mooi uitzicht. Kinderen mogen hier vrij rondlopen en kunnen door alle gangen zwerven. Er zit altijd een oud vrouwtje die kruiden en lekkere vruchtjes verkoopt. Wil je twee weken maximaal zeilen, dan kun je deze dag gebruiken om naar Ligia te zeilen, 20 mijl verder. Morgen sluit je weer aan als we naar Mongonissi gaan.


Dag 9 Parga - Mongonissi (13 mijl)

Vandaag steken we over naar een prachtige baai op Paxos. Het wordt lekker zeilen waarbij je kunt kiezen om ook te genieten op het voordek in één van de stille baaien, of juist de hele dag in de weer te zijn door extra slagen te maken tussen Parga en Paxos. Tegen de avond meren we af in de baai van Mongonissi. Waar de kinderen weer blij hun vriendjes terug zien en druk zijn met krabbetjes vangen en de piraten vlag stelen. In deze baai is slechts één restaurant. Maar daar wordt na het eten wel een wervelende dansshow gegeven! En die werkt meestal aanstekelijk waardoor het een gezellige boel wordt in Mongonissi...


Dag 10 Mongonissi - Mourtos (15 mijl)

Mourtos is een aardig plaatsje op het Griekse vasteland met hele vriendelijke bewoners. Drie kleine eilandjes (Sivota Islands) met beschutte ankerplaatsen liggen vlak voor de deur. Mourtos is omringd door groene heuvels en in het voor- en najaar rustig en traditioneel. In de zomer is het veel levendiger met vele terrasjes en enkele uitstekende taverna's op de kade. Dagelijks komen er vissers binnen met hun vangst; wie heeft er wel eens een inktvis gezien? Voor de kids een happening en na het kijken willen de meeste hem ook eventjes aanraken... Met het nodige gegil en gegriebel worden de grenzen verlegd!


Dag 11 Mourtos - Platarias (11 mijl)

's Ochtends nog even door Mourtos heen wandelen voor een koffie, een broodje of een ijsje en dan een dagje baai-hoppen. De eilanden voor Mourtos maken zwemmen, snorkelen en niets doen aantrekkelijk! Er liggen meerdere beschutte baaien waar je ook prima kunt overnachten wanneer je liever niet aan de betonnen kade slaapt. Vanuit een aantal baaien ben je met het bijbootje en een stukje wandelen binnen een kwartier in Mourtos. Als er in de middag een lekker briesje staat gebruiken we die om naar het noorden te zeilen. Diep in een goed beschutte baai op het vasteland van Griekenland ligt een vrij modern dorpje: Platarias. Wanneer de zon achter Corfu de zee in zakt genieten we van uitzicht en heerlijk eten...


Dag 12 Platarias - Petriti (13 mijl)

Vandaag gaan we naar een typisch Grieks vissersplaatsje. Weinig toeristisch, waar je het oorspronkelijke leven in al z'n eenvoud mee maakt. Hier komt een groot deel van de vis voor de taveernes op het eiland aan wal. De vissers die ’s nachts hun netten uitzetten komen vroeg in de morgen terug en drinken dan bij het kroegje aan de haven hun eerste ouzo. De rest van de dag gebruiken ze om netten te herstellen. Een riviertje voert water aan door een frisse groene omgeving. Het heldere zeewater met een klein zandstrand maken het geheel perfect om heerlijk te zwemmen en te zonnen.


Dag 13 Petriti - Kalamas (11 mijl)

We steken over naar Epirus, het Griekse vasteland. Tussen Igoumenitsa en Sayiadha vormen rivieren een delta die rijk is aan flora en fauna. Midden in de natuur met je schip zachtjes dobberend achter het anker zou je willen dat de tijd voor eeuwig stil bleef staan. Eén van de baaien niet ver van Igoumenitsa leent zich uitstekend voor een gezellige barbecue. Je ligt er voor anker bijna op het strand... Met z'n allen lekker eten, kletsen en genieten van het uitzicht en de natuur. Wanneer de BBQ is veranderd in een kampvuurtje komen natuurlijk de echte verhalen... daarna met z’n allen blijven slapen op het strand?


Dag 14 Kalamas - Gouvia (19 mijl)

Een heerlijk stuk zeilen: van de westkust van het vaste land terug naar Corfu. En dat kan nog best een pittige tocht zijn wanneer we moeten kruisen! Eenmaal in de haven een wrang gevoel: is het echt afgelopen? Of zullen we nog even naar buiten varen... Na het laatste ankerbiertje met z'n alle naar de dorpsstraat van Gouvia voor een afsluitende avond in sfeervolle taveerne. En voor degene die nog energie over hebben: dansen of na kletsen op één van de terrasjes op het plein!