Bestemming Griekenland
Cycladen


  • Witte huisjes, blauwe luiken
  • Zonnig en aangenaam van begin mei t/m november
  • Traditioneel Griekse en rustige eilanden
  • Wind: 3 - 8 Bft
  • Dagafstanden: 25 - 45 Nm
  • Vertrek en aankomst: Athene, Paros, Lavrion, etc.

Cycladen

De Cycladen liggen ten zuidoosten van Athene in de Egeïsche Zee en bestaan uit 34 eilanden. De Grieken zeggen Kiklades, wat betekent 'gegroepeerd in een kring' (Kyklos). Mykonos, Santorini, Naxos en Paros zijn de bekendste. Voor ons heeft het eiland Amorgos natuurlijk speciale waarde: in 1997 organiseerden we onze eerste zeilvakantie naar dit eiland.

Karakteristiek voor de Cycladen zijn de witte kubusvormige huisjes, de talrijke windmolentjes, duiventillen en, pittoreske kerkjes en heel vriendelijke mensen. De eilanden zijn rotsachtig, maar het vruchtbare Naxos en het noordelijk gelegen Andros hebben veel natuurschoon. Het bedevaartseiland Tinos wordt jaarlijks bezocht door vele gelovigen. Mykonos en Ios zijn absolute uitgaanstoppers, terwijl je pure rust kunt vinden op de kleinere eilanden, zoals Sifnos of Antiparos.


Serifos: Cycladische architectuur

Serifos is een mooi en voor de Cycladen een relatief groen eiland. Het heeft een imposant en hooggelegen hoofdstad, mooie zandstranden en kleine baaien. Tijdens de oudheid was Serifos een welvarend eiland. Het eiland heeft geen openbaar vervoer. Serifos stad (of Chora) is gebouwd op een loodrechte rots in Cycladische architectuur. Op de top ervan staat een Venetiaanse burcht. De stad heeft veel witgekalkte steegjes, windmolens en een prachtig uitzicht.Folegandros: middeleeuwse hoofdstad

Folegandros is een klein, dor rotseiland met bergen en enkele mooie zandstranden. De hoofdstad Chora bevindt zich op een klifrand, 200 meter boven zee. Hier staat het kasteel van Folegandros. De huisjes eromheen hebben geen naar buiten kerende ramen en fungeerden als stadsmuur. Chora heeft haar middeleeuwse karakter behouden. Andere bezienswaardigheden zijn de kerk van Panagia, grotten van Chrisospilia en het Ecologisch Volksmuseum van Ano Meria.Santorini: romantische zonsondergang

Er zijn archeologen en geschiedkundigen die veronderstellen dat Santorini het vroegere Atlantis moet zijn geweest. Santorini is een heel romantisch eiland met een bijzondere vorm. Door een enorme vulkaanuitbarsting rond 1475 v. Christus is de helft van het eiland gezonken. Daardoor heeft het eiland de huidige sikkelvorm. De baai die je binnenvaart is de vroegere krater. De aanblik van een stralend wit stadje balancerend op de rand van deze 270 meter hoge wand is magnifiek. De uitzichten op zee ook. Voor de steile westkust liggen enkele zwarte eilanden (de Kaïmeni), die in feite de toppen zijn van de in zee verdwenen vulkaan. De zwart, bruine stranden liggen in het oosten en het zuiden van het eiland. De terrassen stromen 's avonds vol met mensen die de schitterende zonsondergang willen bekijken.


Paros en Naxos: rijk en pittoresk

Paros ligt centraal gelegen in de Cycladen, net naast de eilanden Antiparos en Naxos. Het eiland is dor en droog, maar heeft prachtige rotsformaties in bizarre vormen Paros staat bekend om het Parisch marmer wat wereldwijd als mooiste wordt beschouwd. De hoofdstad Parikia heeft een gezellige haven. De boulevard is een aaneenschakeling van terrasjes. De binnenstad is zeer pittoresk met smalle steegjes vol winkeltjes. Destijds is het als doolhof aangelegd om de inwoners te beschermen tegen Venetiaanse piraten.. Aan de noordkant ligt het vissersdorp Naoussa. Volgens zeggen het mooiste haventje van de Cycladen..Oordeel zelf!

Chora of Naxos stad ligt aan de voet van een Venetiaans kasteel: Kastro. Om bij het Kastro te komen moet je ook hier door een doolhof van smalle oplopende straatjes, trappen en middeleeuwse poorten. Tussen de imposante muren, poorten en torens van het Kastro staan in kleine straatjes de huizen van patriciërsfamilies. Een prachtig decor! Meest bekend van de Naxos stad is de stenen poort die de ingang moest vormen van de Apollotempel. De tempel is nooit gebouwd, maar je bent eigenlijk verplicht om bij de poort op het kleine rotseilandje voor de haven de zonsondergang te bekijken: spectaculair!


Amorgos: rust en schoonheid

Dit langgerekte, smalle eiland is het meest oostelijk gelegen eiland van de Cycladen. Het kleine hoofdstadje Amorgos ligt fraai tegen de helling van het Krikelosgebergte, dat het eiland domineert. De witte huisjes zijn gebouwd rondom een groot Venetiaans kasteel in het centrum. Zeer veel gefotografeerd wordt het smalle, witte klooster Chozoviotissa, dat in 1088 gedeeltelijk in de rotswand is gebouwd. De windmolens zijn ook een bezoekje waard. De belangrijkste havenplaats Katapola ligt aan een beschutte baai aan de westkust. De oostelijke kant van het eiland heeft steile kusten en wordt de “muur van Griekenland” genoemd. Rond de oorspronkelijk gebleven dorpen van het eiland zijn kleine olijfboomgaarden, druivenranken en appelbomen te vinden.