Bestemming Griekenland
Dodekanesos (Kos)

  • 12 sterk verschillende charmante eilanden
  • Zonnig en aangenaam van begin april t/m eind oktober
  • Cultuur en nachtleven
  • Wind: 3 - 6 Bft
  • Dagafstanden: 15 - 30 Nm
  • Vertrek en aankomst: Kos, Rhodos, Samos

Dodecanesen

Deze eilandengroep ligt voor de kust van Turkije. Dodecanesen betekent in het Grieks "Twaalf Eilanden". Waarom deze groep zo heet is vreemd, want het zijn er veel en veel meer. Alle rotspunten meegeteld zijn het zo´n tweehonderd eilanden waarvan er bijna dertig bewoond zijn.


Cultuur

Eeuwenlang is op deze eilanden heftig gevochten en de bewoners hebben regelmatig onder vreemde heersers geleefd. Dat heeft de eilanden welvaart en vernietiging gebracht. Je vind hier veel resten van forten en tempels uit voornamelijk Romeins, Grieks en Turks verleden.


Rhodos

Het grootste en tevens ook meest bekende eiland in de Dodekanesos is Rhodos. Veel bezienswaardigheden zijn op dit eiland bewaard gebleven, zoals oude Griekse tempels en steden en een grote middeleeuwse stad uit de kruisriddertijd.

Het eiland is bergachtig. Het vlakke land bestaat hier weinig maar is zeer vruchtbaar. De kustlijn ligt bezaaid met mooie baaien en prachtige zand- en kiezelstranden. Het westen van het eiland is koeler vanwege de constante noordwestelijke wind (Meltemi) en populair bij windsurfers. De oostkant daarin tegen heeft minder golfslag en meer stranden.


Kos

Kos is bekend vanwege het uitgebreide nachtleven. Maar er zijn ook enkele rustige punten op dit eiland te vinden. De noordkant bijvoorbeeld heeft een aantal rustige baaien. In één daarvan ligt de tweede havenplaats van het eiland, Mastichari. Het heeft een mooi zandstrand en helder water.

In het zuiden van het eiland ligt het klooster van Agios Stefanos zo dicht aan de kust, dat je het al varend kunt ontdekken. Kos bood in de oudheid een thuis aan de genezer Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunst. De boom van Hippocrates in Kos stad heeft een omtrek van 14m en is een bezienswaardigheid.

Aan de kust van Kos komen verschillende soorten zeeschildpadden voor, waaronder de beschermde Caretta caretta.