Bestemming Italië
Elba en Toscane

  • Italiaanse gelato, espresso, pizza en verse Toscaanse produkten
  • Zonnig en aangenaam van begin juni t/m eind augustus
  • Korte dagafstanden mogelijk
  • Wind: 2 - 5 Bft
  • Dagafstanden: 5 - 25 Nm
  • Vertrek en aankomst: Piombino, Punta Ala of Portoferraio

Viva Italia

Op 1350 km van Utrecht ligt het mooie, tot de verbeelding sprekende Toscane. Middeleeuwse plaatsjes tegen de heuvels met Italiaanse piazza’s waar je de echte espresso drinkt.


Het eiland Elba

Isola d'Elba is het grootste eiland van de Toscaanse Archipel en na Sardinië en Sicilië het derde eiland van Italië. Het eiland is al sinds de 5e eeuw voor Christus bewoond door de Etrusken. Die kwamen af op het ijzer dat er te vinden was het op het eiland. De Etrusken hebben een weg over het hele eiland gemaakt: een indrukwekkende rit door de natuur van het eiland. Later kwamen de Romeinen die ook ijzer van het eiland haalden. Na de val van het Romeinse Rijk kreeg het eiland het flink te verduren tijdens de vele aanvallen van piraten en de Saracenen.

Elba, Napoleon had naar een mindere plek verbannen kunnen worden: fantastische baaien met mooie stranden omringd door pijnboombossen die vol met krekels de heuvels bedekken. Dit gebied combineert zeilen met cultuur, historie en culinaire hoogtepunten. Je hebt hier de mogelijkheid om met korte dagafstanden tijd over te houden om te snorkelen, zwemmen en te genieten van Italië.


Napoleon

De voormalig Franse keizer Napoleon Bonaparte verbleef van 1814 tot 1815 in ballingschap op Elba, nadat hij voor de eerste keer uit de macht gezet was. Hij werd tot keizer van het eiland benoemd en mocht een 'leger' van 600 man onder zijn bewind hebben. Hij reorganiseerde het eiland, waardoor de economie sterk verbeterde. 'Keizer' Napoleon heeft zijn -luxueuze- verblijf op het eiland als vernederend ervaren; uiteindelijk ontsnapte hij van het eiland en trok met zijn getrouwen in honderd dagen terug naar Frankrijk.


Groen omzoomde baaien

Desalniettemin is Elba een aantrekkelijke plek om je vakantie door te brengen: baaien met schitterende stranden omringd door groene heuvels met pijnbossen vol krekels, wijn- en olijfgaarden. De hoofdstad is Portoferraio wat letterlijk ijzerhaven betekent. Een prima startpunt om rond Elba te zeilen.


Mogelijkheid tot korte dagafstanden

Het eiland biedt je de mogelijkheid om met korte dagafstanden tijd over te houden om te snorkelen, zwemmen en te genieten van Italië. In Toscane en op Elba is een overvloed aan cultuur, historie, natuur en culinaire hoogtepunten te vinden.


Vrij ankeren in baaien

In het hoogseizoen (half juli tot eind augustus) lopen de havens snel vol en zul je regelmatig vrij voor anker in een baai overnachten. Met je bijbootje kun je dan aan wal om uit eten te gaan in een echte Italiaanse trattoria. Om zeker te zijn van een plekje in de haven, is het zaak op tijd binnen te lopen. Buiten het hoogseizoen is er in de meeste havens voldoende plek.


Zeedeining

Omdat je op relatief open water zeilt, heb je bij sommige windrichtingen geen beschutting van het land en ontstaat er meer deining.