Voorbeeldroute Italië
Elba en Toscane

Dag 1 Aankomst Marina Salivoli

De deelnemers komen naar de Marina Salivoli bij Piombino met auto, trein en vliegtuig. Rond 16u is iedereen aan boord en de instructeur heet ons welkom in het zonnige Italië. We pakken onze spullen uit en bekijken het jacht van binnen en van buiten. Daarna gaan we uit eten in één van de taveernes in de omgeving van de haven.


Dag 2 Marina Salivoli - Porto Azzurro

Er staat een lekker windje. Na aan boord ontbeten te hebben varen we uit. Buiten de haven hijsen we de zeilen en zetten koers naar Elba. Het eiland Elba ligt zo dicht bij dat je het niet kunt missen. De afstand tot het vasteland is ongeveer veertien mijl, maar door de bergen op het eiland is het van ver al goed zichtbaar.De kleur van het water is haast onwerkelijk. Wij genieten van het heerlijke zeilen en de stralende zon.

Na drie uur zeilen naderen we Elba. De wind neemt plotseling fors in kracht toe zonder dat het weer verandert en we reven de zeilen. Dan lopen wij de baai van Porto Azuro binnen en de wind valt geheel weg. Op de motor bereiken we de haven. Aan de steigers is geen plaats meer, maar er is ruim voldoende plek om te ankeren.

Wat een plaatje! Pastelkleurige huizen, geplakt tegen de bergen, omringen de haven met de vele afgemeerde zeil- en motor boten, de grote ferry ligt aan de kade en de mensen lopen te flaneren over de boulevard met de wuivende palmbomen.

afstand: 15 mijl


Dag 3 Porto Azzuro - Portoferraio

's ochtends staan we vroeg op voor een tocht naar het stadje Capoliveri. Het ligt 130 meter boven zee met uitzichten op Porto Azzurro, Golfo di Stella en de eilanden Pianosa en Monte Cristo. Via kleine steegjes en trappen, langs bogen en torentjes ontdekken we mooie doorkijkjes en een ideaal terras aan een pleintje in de zon.

Op de terugweg slaan we nog wat boodschappen in en als echte zeelieden roeien wij met het proviand terug naar ons jacht.

Porto Ferraio is de hoofdstad. De ferries van de wal varen af en aan. Het is een levendige havenplaats. De oude haven ligt geheel beschut binnen de stad. Als we de baai bij Porto Ferraio binnen zeilen zoeken we allen tegelijkertijd naar de fotocamera's: een plaatje om te zien

Op het einde van de middag bezoeken we de stad: Middeleeuwse vestingwerken, de Piazza della Republica, waar Napoleon destijds zijn privé leger liet exerceren, de villa waar Napoleon heeft gewoond, prachtige winkels en heel veel restaurantjes.

afstand: 18 mijl


Dag 4 Portoferraio - Capraia

Gisteravond hebben we besloten om voor een paar langere afstanden te gaan tijdens onze vakantie. Elba leent zich uitstekend voor korte afstanden met veel tijd om te zwemmen en zonnen. Maar wij komen om veel te zien en te beleven. Dus hebben we met z'n allen rond de kaart gezeten en besloten om vandaag naar Capraia te zeilen. Dat is een klein eilandje ten noorden van Elba. De vooruitzichten voor de komende dagen zijn gunstig voor deze wat langere tocht: west 4.

Vroeger was Capraia een gevangeniseiland. Nu is Capraia een natuur- en onderwaterreservaat waar je mooi kunt wandelen. Met de bijboot gaan we op zoek naar de onderwaterwereld. Vooral bij de rotsen vinden we veel kleine, maar zeer kleurrijke visjes en zeeanemonen.

afstand: 28 mijl


Dag 5 Capraia - Marciana Marina

We vertrekken vandaag vroeg om op tijd in Marciana Marina te zijn. Halve windse koers met 5 tot 7 knopen. Perfect want op deze manier hebben we de middag om de oudste stad van Elba te bezoeken: Marciana Alta. Vlakbij Elba neemt de wind weer toe en in de haven is het bijna windstil: het blijkt een bekend fenomeen door opwarming van het land.

Vanuit Marciana Marina nemen we de bus naar Marciana Alta. Deze plaats dateert van 35 voor Christus, toen Marcius hier een Romeinse kolonie stichtte. In de elfde eeuw hebben de Pisaners een kasteel gebouwd en de stadsrechten verleend. Het werd toen de hoofdstad van Elba. Als de Saracenen binnenvielen vluchtten de mensen hierheen om bescherming te zoeken.

De busrit is fantastische afwisseling op het zeilen. Slingerd over een nauwe bergweg met haarspeldbochten omhoog door de bossen. De uitzichten vanuit de bus zijn indrukwekkend. Middeleeuwse stadjes liggen tegen de berg gekleefd. De straten zijn soms zo nauw dat iemand eerst zijn raam moet sluiten voordat de bus verder kan.

afstand: 23 mijl


Dag 6 Marciana Marina - Marina di Campo

Vandaag beginnen we rustig met een cappuccino in de schaduw van de bomen in de schilderachtige haven van Marciana. We zeilen vandaag een kortere tocht langs de steile westkust naar het gezellige plaatsje Marina di Campo.

Wanneer wij vrij laat voor anker gaan zijn op de andere jachten in de baai de Italianen bezig om toilet te maken. Er wordt druk gedoucht, haren worden gewassen en men loopt rond in kamerjassen. Na enige tijd komt er een stroom van snorrende bijboten langs varen met mooi opgedofte dames en heren. We sluiten achteraan en komen aan wal terecht op een klein festival met muziek en veel café's en winkeltjes. Dat kan een leuke lange avond worden.

afstand: 15 mijl


Dag 7 Marina di Campo - Marina Salivoli

De laatste zeildag al weer. De wind is ons weer goed gezind en we zijn blij vandaag nog een lekkere afstand te kunnen zeilen.

Rond de middag gaan we voor anker vlak bij Porto Azurro waar iedereen een laatste duik in het water neemt en we genieten van onze zelfgemaakte salade caprese. De laatste mijlen terug naar Salivoli zijn geweldig. Ons zeiljacht ligt stabiel op één oor en met een groot gemak sturen we de boeg door de golven.

afstand: 28 mijl


Googlemaps wordt geladen