Bestemming Griekenland
Ionische Zee (Lefkas - Zakynthos - Lefkas)

Zakynthos

Zakynthos is het meest zuidelijk gelegen eiland in de Ionische Zee. Volgens de oude Venetianen de bloem van de Oriënt. Het eiland staat bekend om de mooie stranden. Of om de Caretta Caretta: met uitsterven bedreigde waterschildpadden die ieder jaar naar de zuidpunt van Zakynthos komen om eieren te leggen.

Rond Zakynthos liggen een aantal kleine eilanden en riffen. Het diepste punt van de Middellandse Zee vind je tussen Zakynthos en de westkust van de Peloponnesos en onder invloed van water en wind zijn er opmerkelijke grotten gevormd, zowel op het eiland als in de zee.

Talloze kleurrijke haventjes en prachtige baaien om in te overnachten, maken het een mooie zeilbestemming. Met als bijkomend voordeel dat je de drukte rondom Lefkas een beetje kunt mijden.

Il fioro di Levante

Zakynthos is erg bekend geworden met het scheepswrak, de blauwe grotten en het schildpadden eiland (Marathonisi). Stuk voor stuk aanraders. En zeker met een zeilboot. Maar behalve deze highlights vind je ook schilderachtige, nostalgische dorpjes met kleine straatjes. Waar ezeltjes langs de koffiehuizen hobbelen. Voor Griekse begrippen zijn er op Zakynthos veel zandstranden. Sommige zijn natuurlijk wat verpest door resorts. Buiten de bekende plekken vind je ook kleinere stranden met kristal helder water, met een taverne waar je van een lekker Griekse maaltijd geniet.


Ithaka: koninkrijk van Odysseus

Ten zuiden van Lefkas ligt het kleine liefelijke eiland Ithaka. Ithaka staat bekend als het door Homerus beschreven koninkrijk van Odysseus. De hoofdstad Vathi heeft een gezellige haven. De groene bergen in het noorden en de kale, onherbergzame krijtrotsen in het zuiden worden met elkaar verbonden door een landengte, waarop de Adelaarsberg (Aëtos) staat. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht op het naburige Kefalonia in het westen en op de fjordachtige inham in het oosten. De enige verharde weg op het eiland voert van Vathi naar het noorden door een landschap van cipressen, amandelbomen en kleine verspreide olijfboomgaarden. Het eiland is heel rustig en heeft een bijzonder sfeer.


Kefalonia: levendige visserplaatsen

Kefalonia is het grootste Ionische eiland met levendige visserplaatsen zoals Fiscardo, Eufemia en Samos. Fiscardo is het meest fotogenieke dorp van het eiland door de Venetiaanse huizen die rondom een baai met dennenbomen staan. Het eiland heeft alles wat je nodig hebt voor een fijne vakantie: mooie stranden, schitterende bergen, gevarieerde landschappen met overdadige groene natuur, slaperige boerendorpjes, prachtige steden, unieke natuurverschijnselen zoals het ondergrondse meer van Melissani, een rijke historie, veel excursiemogelijkheden en lekker eten.


Lefkas: witte stranden en rotsen

Lefkas ligt onder Corfu en vlak voor de westkust van Griekenland. De gelijknamige hoofdstad wordt door een brug over een ondiepe lagune met het vasteland verbonden. Het binnenland is bergachtig en de hoogste top is “Elati” (1158 meter). In het zuiden rijzen steile witte krijtrotsen uit zee. Het contrast van de witgekleurde stranden en rotsen en de diepblauwe zee is oogverblindend mooi. Verspreid over het eiland zijn vruchtbare dalen waar akkerbouw bedreven wordt. Hier wordt de zeldzame druivensoort Vertzami verbouwd; de beste druivensoort van Griekenland! Voor de oostkust ligt het eiland Skorpios, bekend als privé bezit van de familie Onasis.