Route Griekenland
Ionische Zee (Lefkas - Zakynthos - Lefkas)

Voorbeeldroute Lefkas - Zakynthos - Lefkas

De route die we varen wordt deels bepaald door het weer, de wind, de mensen en de wensen aan boord of in het flottielje en de drukte. Er zijn altijd rustigere alternatieven, onontdekte baaien, of juist havens met extra vertier of beschutting, dus een route ligt nooit van te voren helemaal vast. Hieronder beschrijven we een voorbeeldroute.


Dag 1 Amsterdam - Lefkas

Vanuit Nederland vlieg je eerst over de kustlijn van de Adriatische Zee naar Preveza in Griekenland. Via de kust rij je in een klein halfuur naar Lefkas stad. Deze dag is een reisdag, maar ook een dag om je vakantie gezellig en comfortabel in te richten: kennismaking met je medereizigers of andere zeilers uit flottieljes, kennismaking met schipper, flottieljeleider of de lokale verhuurder, boodschappen doen en de boot inrichten. Afhankelijk van je aankomsttijd kun je vandaag de stad bekijken of zwemmen in de buurt. ’s Avonds kunnen we met z’n allen eten in een geweldig restaurant met mooie binnentuin; dit plekje is een goed bewaard geheim en lastig om te vinden (oneindig vaak links - rechts door smalle steegjes); vraag naar de specialiteit! Na afloop kan het nog lang gezellig blijven op het centrale plein of bij de bars aan de rand van het stadje (dansen!).


Dag 2 Lefkas - Sivota (20 mijl)

De eerste dag zeilen! De tocht begint met stukje over een kanaal richting de Ionische Zee. Daar eenmaal aangekomen, gaan de zeilen omhoog en begint het heerlijke genieten: lekker zeilen in de zon, de wind en het opspattende water voelen, relaxen, genieten van de omgeving en op de uitkijk naar mooie eilanden. Daar hoef je niet naar te zoeken, die zijn hier overal en ze hebben de meest prachtige “lunchbaaitjes”: Skorpios, Madouri, Sparti. Het dorpje Sivota is klein maar sfeervol; het ligt aan een diepe goed beschutte baai en stelt niet veel meer voor dan een lange kade rond de baai vol (souvenirs)winkeltjes en restaurants waarvan de eigenaren vaak visser zijn. Langs de baai kun je een mooie avond- of ochtendwandeling maken en mocht je zin hebben: ook vanuit Sivota is een tocht per scooter te gek; de bergen van Lefkas bieden uitzichten die fabuleus zijn.


Dag 3 Sivota - Fiskardo (12 mijl)

De tweede ochtend wakker worden in het Griekse eilandenrijk. Je kan de ochtend beginnen met uitslapen, zwemmen in de baai of met een frappé op het terras genieten van het geweldige uitzicht. De vakantie is nu echt begonnen! Fiskardo is het st. Tropez in de Ionische Zee; een tikkeltje chique en in de haven liggen altijd een paar enorme privéjachten. Het dorp is echt sfeervol en schilderachtig, ieder huis heeft een andere kleur en levendig door de flottieljes en toeristen ferries. Je kunt hier heerlijk uit eten (zelfs een goede Thai!) of genieten van cocktails op een terras aan het water, er zijn een paar openluchtclubs waar we tot diep in de nacht uit ons dak kunnen gaan. Henna-tattoo's zijn hot in Fiskardo en sommige 'mannetjes' hebben ook de enige echte Amorgos-tattoo...


Dag 4 Fiskardo - Eufemia (12 mijl)

In Fiskardo is veel te zien; kijk naar de prachtige omgeving, kijk vanaf het voordek naar wat er gebeurt in de haven of kijk vanaf het terras naar voorbijgangers. De te varen afstand naar Eufemia is niet groot en daarom kunnen we kiezen de dag rustig te beginnen of juist meteen te vertrekken. In Eufemia kunnen we op het einde van de middag een excursie maken naar het blauwgroene ondergrondse Melissanimeer.


Dag 5 Eufemia - Agio Nikolaos (32 mijl)

Zakynthos here we come! We laten Kefalonia achter ons en zeilen vandaag een flink eind naar het zuiden. De wind kan hier lekker vanuit een noordoostelijke richting tussen de eilanden door waaien. Halverwege zien we veel vissers. En dat is niet voor niets! De bodem van de Ionische zee is erg 'bergachtig'. Het diepste punt is meer dan vier kilometer diep en bevindt zich ten oosten van Zakynthos. Maar hier, iets ten zuiden van Kefalonia, staat een 'berg'. Het puntje van die berg bevindt zich slechts een paar meter onder het wateroppervlak. Dus we moeten goed opletten... Je ziet de prachtig gekleurde rotsbodem als we er overheen varen. En dat is een natuurlijke plek voor veel vissoorten.


Dag 6 Agio Nikolaos – Ormos Vromi (14 mijl)

‘s Morgens worden we wakker bij de kleine veerboot die vanaf hier naar Kefalonia vaart. Na de lange tocht van gisteren, doen we het vandaag rustig aan: kabbelend water, wat Grieks geroezemoes op de achtergrond. Kopje thee of een ochtendduik. Mmm… Het vakantiegevoel is nu helemaal werkelijkheid. Aan de noordzijde van Zakynthos vind je twee beroemde toeristentrekpleisters: de blauwe grotten en het scheepswrak. Nikolaos is de plek waarvandaan we de blauwe grotten kunnen bezoeken. Met kleine bootjes gaan we de grotten in en je kunt zelf ook het water in waar je je lichaam helemaal blauw ziet worden. Dat terwijl de bodem op vijftien meter diepte nog scherp onder ons doorschuift. Aan het begin van de middag hijsen we de zeilen en vertrekken we naar Ormos Vromi. Onderweg zien we het beroemde scheepswrak liggen!


Dag 7 Ormos Vromi - Keri Baai (20 mijl)

Ormos Vromi is een diepe baai met kleine bootjes aan de steile noordwestkust. Er is weinig drukte en we hebben vannacht in stilte genoten van de sterren en de maan. We staan vroeg op vandaag omdat het hier in de loop van de ochtend volstroomt met toeristen. Die gaan hetzelfde doen als wat wij van plan zijn: naar de wrakbaai. Daar ligt een oude coaster waarmee smokkelaars sigaretten probeerden te smokkelen. Helaas kozen ze de verkeerde baai en liepen ze aan de grond. Het schip ligt op het strand, half boven het zand, half eronder. Geweldig... we zijn er met zonsopkomst, nog geen enkele toerist te bekennen: de hele baai en het wrak voor ons alleen! De baai is erg mooi, met hele hoge wanden en blauw water. Een perfect fotomomentje... Als de eerste toeristen komen, vertrekken we richting Keri.


Dag 8 Keri Baai

Een relaxdag. Alle eilanden hebben wel een reden om een dag te blijven. Tijdens deze reis kiezen we voor de rust en het ontspannen leven op Zakynthos en dan de baai van Keri. Dat doen we met een reden: dit is de schildpaddenbaai en we willen graag meer weten over deze bijzondere dieren. Ben je van de wat meer toeristische activiteiten? Dan kun je beter een dag later, in Zakynthos-stad, een dag blijven liggen. De dag begint met een heerlijk ontbijt in de ochtendzon. We brengen een bezoek aan het Schildpadden Rescue Centre waar we veel te weten komen over de Caretta Caretta schildpadden. Ieder zijn ding, maar wij vonden dit een mooi alternatief voor een boottrip voor schildpaddenspotters. Verder veel relaxen vandaag!


Dag 9 Keri Baai - Zakynthos (18 mijl)

Eén dag rust en we kunnen er weer tegenaan! Vandaag draaien we richting het noordwesten. Twintig mijl verder ligt Zakynthos-stad. We vertrekken op tijd om ’s middags nog wat te kunnen ondernemen in deze levendige havenstad. We varen ruim om de baai van Keri heen: lekker zeilen in de zon, de wind en het opspattende water voelen, relaxen, genieten van de omgeving en op de uitkijk naar mooie eilanden. Daar hoef je hier niet naar te zoeken, want de zuidzijde van Zakynthos ligt bestrooit met de meest prachtige ‘lunchbaaitjes’. Voor vanavond staat een van de bekendste taverna’s op Zakynthos de planning: Arekia. Hier worden elke avond Canthades gezongen. Aan de grote tafel in het midden van het overvolle restaurant komen we middenin een voorstelling terecht. Het wordt een hilarische avond met veel gezang, prachtige muziek en Grieken die spontaan een dans ten uitvoering brengen. Ook een deel van onze bemanning kan haar enthousiasme niet beteugelen als ze door donkerharige Adonissen worden uitgenodigd voor de Sirtaki.


Dag 10 Zakynthos - Poros (25 mijl)

Vandaag verlaten we Zakynthos en zeilen we richting het noorden terug naar Kefalonia. Onderweg zijn er mooie ankerplekjes, de meeste zijn ongeschikt om te overnachten en halverwege zien we Agio Nikolaos weer liggen. Vanaf deze kant ziet Kefalonia er groen en bergachtig uit, met een prachtige kustlijn. Tegen het einde van de middag trekt de wind lekker aan. En terwijl de ferry de eilandhoppers afzet in Poros, kunnen we prachtig door de baai zeilen en een goed moment afwachten voordat we aanleggen in het haventje. 's Avonds vinden we een gezellige, in de rotsen uitgehouwen bar en genieten we van een cocktail met uitzicht op het water.


Dag 11 Poros - Kioni (20 mijl)

Vandaag zetten we koers richting het eiland van Odysseus, Ithaka. Het dorpje Kioni is de bestemming. Het dorpje is als een amphitheater rondom de baai gebouwd. Het water is kraakhelder en je zwemt tussen de vissen. Kioni is klein, maar heeft alles wat we nodig hebben: een gezellige kade, winkeltjes, taveernes en barretjes. Voor de liefhebbers worden excursies georganiseerd naar een prachtig kerkje waar je uitzicht hebt over de eilanden uit het rijk van Odysseus in de omgeving.


Dag 12 Kioni - Kalamos (15 mijl)

Vandaag verlaten we het ene kleine Ithaka op zoek naar een nog kleiner eiland: Atokos. Eén van de allermooiste plekjes! Er ligt één geweldige baai: de “one-house-bay”. Helder water, een strand vol kleurige kiezels, groene heuvels, een paar geiten en één huis. That’s it. We kunnen hier niet overnachten, dus zeilen we op het einde van de dag verder naar Kalamos. Op Kalamos ligt het dorp Porto Leone op ons te wachten. Dit is een beetje een spookdorp. Schitterende setting in een grote groene baai. Na de grote aardbeving in de jaren ’50 heeft de bevolking het dorp verlaten. De huizen staan nog overeind, deuren hangen open, daken zijn geheel of gedeeltelijk weg. Alleen de kerk wordt nog onderhouden. Het wordt een mooie avond onder de sterren, lekker eten aan boord of op het strand en misschien nog een stukje zwemmen of roeien in het maanlicht!


Dag 13 Kalamos - Klein Vathi (14 mijl)

Begin de dag met een duik in het mooie water! Daarna zeilen we naar het de haven van Kalamos en doen wat boodschappen bij de lokale super. Het stelt niet veel voor, maar ze hebben alles. Vanuit de haven zeilen we richting Meganissi. Onderweg een stop bij een van de grotten aan de zuidkust: kijken hoe ver we de grot in durven te snorkelen… en natuurlijk een stop om te lunchen en relaxen in het zonnetje. Einde van de middag komen we aan in klein Vathi op het eiland Meganissi: een liefelijk dorpje met lounge-bar, plein en een paar taveernes door lokale families gerund. Veel meer is er niet, maar met een lekkere cocktail en uitzicht op de baai heb je ook niet meer nodig!


Dag 14 Klein Vathi - Lefkas (12 mijl)

Laatste dag alweer.. Je kunt nu heel rustig aan doen want het is niet ver naar het noorden. Maar wij hebben eerst onze eigen Meganissi Regatta! Rondje om het eiland en de winnaars trakteren vanavond. Het wordt een spannende race waarbij van alles wordt ingezet... Daarna zeilen we naar Lefkas voor een afsluitende avond in sfeervolle taveerne in het centrum van Lefkas. Voor degene die nog energie over hebben: dansen vlakbij de brug of nakletsen op één van de terrasjes op het plein!