Route Kroatië
Istrië en Kvarner (Pula)

Vanuit Pula zijn diverse routes mogelijk. Komend jaar zeilen we routes van zeven dagen in twee verschillende richtingen ten zuiden van Pula: de meest zuidelijke (Mali Losinj) route, waar je het Kroatische eilandenrijk binnenvaart en waar we vele opties en alternatieven hebben. Of de noordelijke (Cres) route, waar we rustieke diepblauwe baaien aan de kust Istrië afwisselen met sfeervolle havens op het eiland Cres. Wanneer je flottielje gaat zeilen, kun je deze routes ook achter elkaar als een tweeweekse tocht zeilen.
Onze routes liggen niet vast, er zijn altijd varianten mogelijk die beter aansluiten bij de wensen, het weer of de grootte van de groep. De voorbeeldroutes hieronder zijn enkele van de vele mogelijkheden. Je vind er ook onze alternatieve route bij onstabiel weer. Dat is een nood route vanuit Pula naar het noorden, waar de wind wat rustiger is en natuur wordt afgewisseld met romantische stadjes.

Noordelijke Route Pula – Cres
Zuidelijke Route Pula – Mali Losinj
Uitwijk Route (bij instabiel weer) Pula – RovinjVoorbeeldroute Pula – CresDag 1 Aankomst - Pula

Na een autorit van ongeveer 1400 km of een vliegreis van 2,5 uur kom je aan in Marina Veruda, Pula, op het schiereiland Istrië. De vakantie is begonnen. Pula is een gezellig stadje: oude Romeinse gebouwen, gezellige terrassen en tal van restaurants. Afhankelijk van je aankomsttijd, kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider. In de avond kun je lekker uit eten aan het strand of in een gezellige straatje buiten de haven. En wie wil kan natuurlijk nog een terrasje pakken. We slapen aan boord onder de sterren.


Dag 2 Pula – Trget (25 mijl)

De eerste dag zeilen! We zeilen in de ochtend om in te komen naar een mooie baai om te lunchen aan de zuidkant van Istrië. Het mediterrane genieten is begonnen: lekker zeilen, ontspannen op het dek, jezelf afvragen waar we zullen lunchen en of je misschien al de schaduw moet opzoeken. In de middag zeilen we langs de kust van Istrië naar een diepe beschutte baai in een schitterende omgeving. Tussen de groene hellingen ligt Trget aan het water. Het is een dorp met nog geen 50 inwoners. Het stelt dus niets voor, maar ze hebben wel een uitstekend restaurant waar locals en vissers naartoe komen. We peddelen met de bijbootjes op en neer. Vannacht zullen we dobberend in slaap vallen onder de sterren.


Dag 3 Trget - Duga Luka (18 mijl)

De tweede ochtend in het wonderschone Kroatië, nu al een op en top vakantiegevoel. Wakker worden van kabbelend water of geroezemoes op de kade… bedenken of je gaat beginnen met een frisse duik in deze prachtige baai, een kopje koffie op het terras of een ontbijt op het voordek in de ochtendzon. Vandaag zeilen we naar Duga Luka. Hier bezoeken we een klein fort uitgehouwen in de rotsen. Duga Luka wordt omgeven door groene heuvels en uitgestrekte natuur. Je waant je bijna de koning te rijk. In de avond lekker eten aan boord of met de anderen op een kiezelstrand, en misschien nog een stukje zwemmen of roeien in het maanlicht!


Dag 4 Duga Luka – Cres (14 mijl)

Vandaag beginnen we rustig. In de baai zoeken we de beste plek om te ontbijten en we nemen een duik om te snorkelen. Als iedereen er klaar voor is, hijsen we de zeilen en vertrekken we richting Cres. Dit is een Venetiaans vissersstadje met kleine steegjes, veel bloemen en gezellige pleintjes. Er zijn meerdere restaurants en een supermarkt. Het ligt mooi verscholen in een baai waar we kunnen kiezen uit de volgende twee dingen: overnachten in een moderne marina of aan de kade in het oude centrum.


Dag 5 Cres – Martinscica (17 mijl)

Wakker worden van kabbelend water of geroezemoes op de kade. In het zonnetje bedenken of je gaat beginnen met een wandeling of een kopje koffie op het voordek. Vandaag zeilen we langs de kust van Cres naar het zuidwesten. Martiniscica is met haar 200 inwoners het op een na grootste dorp op het eiland. Het is klein, maar toch heeft dit vissersdorp alle nodige faciliteiten: een winkel, water, een kade, een pinautomaat, douches, een bar en restaurant, een postkantoor en een mooie zonsondergang. Het ligt aan een prachtige baai en om de hoek vind je leuke snorkelplekken waarvan een met een superblauwe grot (blue lagoon...), bijzonder om naartoe te zwemmen!


Dag 6 Martniscica – Unije (12 mijl)

In de ochtend zeker nog even snorkelen in deze mooie omgeving of alleen een duik nemen om lekker wakker te worden. Daarna hijsen we de zeilen en maken de oversteek naar Unije. Het is een korte afstand; dit soort dagen gebruiken we tijdens een cursus om bijvoorbeeld zeilmanoeuvres te oefenen. Voor flottielje schepen die hun tijd veel liever aan boord dan op de wal doorbrengen zijn er altijd alternatieve ‘lussen’ te maken, waardoor je meer ziet en vooral meer kunt zeilen. Vandaag bijvoorbeeld naar Mali Losinj, of voor een lunchstop naar het eiland Susak. Een bijzonder plekje met prachtige zandstranden. Die zie je hier eigenlijk niet. De meeste eilanden zijn rotsachtig, maar Susak heeft wel iets van een duineiland weg. Het eiland kent weinig toerisme en er is buiten het pittoreske haventje niet veel; geen nachtclubs, geen wegen, geen auto’s, alleen een paar restaurants, een hele kleine supermarkt, een prachtig uitzicht en mensen in klederdracht.
Vanavond liggen we voor anker in een diepe baai bij Unije. Dit wordt een mooie avond onder de sterren. We eten lekker aan boord of wandelen over de top van het eiland naar een klein restaurant in het dorp met uitzicht op de zonsondergang boven de Adriatische Zee.


Dag 7 Unije - Pula (25 mijl)

De laatste dag beginnen we rustig aan. Misschien nog een wandeling naar de top om te genieten van het prachtige uitzicht richting Italië. Of gewoon niets doen en ontspannen in de zon. De oversteek van Unije naar Pula is een lekker stuk zeilen. Er is vaak net even wat meer wind omdat er geen eilanden zijn die de wind breken. Aan de zuidkant van Istrië vinden we veel baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water of een dutje op het dek. Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Degenen die nog energie over hebben kunnen gaan dansen in de nachtclubs op de heuvel of gezellig napraten op een van de terrasjes aan de baai.
Voorbeeldroute Pula – Mali LosinjDag 1 Aankomst - Pula

Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: op 1400 km vanaf Utrecht zit je middenin een heerlijk Mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om aan de reis te beginnen. Er zijn oude Romeinse gebouwen, gezellige terrassen en tal van restaurants. Onze vertrekhaven ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. In de haven zijn alle faciliteiten aanwezig (supermarkt, restaurant, watersportzaak). Afhankelijk van je aankomsttijd, kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen en het Romeinse amfitheater te bezichtigen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider en medereizigers. In de avond gaan we met z’n allen uit eten, als het even kan, buiten de haven.


Dag 2 Pula – Osor (30 mijl)

De eerste echte zeildag! We zeilen vandaag langs de baaien aan het zuidelijke punt van Istrië om meteen een mooie oversteek te maken naar de rust en pracht van de eilanden. Met een goede wind wordt dit een heerlijke dag; heel veel zeilen, zonnen, ontspannen, kletsen en genieten van de omgeving. Onze koers is oostzuidoost richting het eiland Cres. Cres wordt van het kleinere eiland Losinj gescheiden door een kanaal en dat is precies de plek waar Osor ligt. Dit stadje is een klein openluchtmuseum met een antiek theater, een beetje een artistieke sfeer en, als je geluk hebt, is er een klassiek zomeravondconcert. De vakantie is echt begonnen.


Dag 3 Osor – Veli Losinj (11 mijl)

Vandaag zakken we af naar het zuiden, langs de kust van Losinj. Het is geen lange tocht, dus wanneer je de dag in Osor wilt beginnen heb je daar alle tijd voor: terrasje, zwemmen, een ijsje, een wandeling om wat meer te zien? Het kan allemaal. We zeilen eerst naar de oostkust van het eiland Losinj. Daar liggen de baaien voor het uitkiezen. Ideaal om te stoppen voor een lunch, een verfrissende duik of om een uurtje chillen. In de middag zeilen we verder richting Veli Losinj. Een gezellige plaats met een oude vissershaven midden in het centrum. Veli Losinj ligt aan het einde van de hoofdweg; hierna is er niets anders dan natuur! In de avond flaneren we door het dorp en sluiten we een topavond af in een leuk restaurant aan de kade.


Dag 4 Veli Losinj - Punta Kriza (10 mijl)

Vandaag een korte afstand: als je goed kijkt, zie je Punta Kriza al liggen. Wil je graag het water op, dan plannen we de route naar Punta Kriza via een van de kleine onbewoonde eilanden: Otok Oruda of Otok Trstenik. We hebben ook de mogelijkheid om vandaag juist minder te zeilen en de tijd te gebruiken om meer van de omgeving te zien. Veli Losinj heeft een rijke geschiedenis. Een wandeling langs de villa's en tuinen is zeker de moeite waard.
Punta Kriza ligt op het zuidelijk deel van het eiland Cres. Tegen het einde van de middag leggen we hier aan in een rustige baai waar de krekels ons vanavond in slaap zullen tsjirpen. Punta Kriza wordt omgeven door groene heuvels waar je herten kunt zien schuilen. Dit wordt een mooie avond: lekker eten aan boord of met de anderen op een kiezelstrand. Misschien ga je zelfs nog even zwemmen of roeien onder het maanlicht!


Dag 5 Punta Kriza - Silba (19 mijl)

Wakker worden dobberend achter ons anker: dit is een dag om te beginnen met een duik in het water! Het ultieme vakantiegevoel. Vroeg in de ochtend is het water vaak nog spiegelglad en is het heerlijk om het ‘eerste spoor’ te trekken. We zeilen vandaag naar het zuidelijk gelegen Silba. Een klein eiland met een gezellig dorpje waar auto’s verboden zijn en de tractors alleen de straat op mogen wanneer de ferry aankomt. Vanavond eten we misschien wel in knoflook gestoofde scampi’s in de tuin van een van de levendige Konoba’s!


Dag 6 Silba – Mali Losinj (18 mijl)

Vanuit Silba zeilen we terug richting het noorden naar Mali Losinj. Een van de grootste stadjes op de eilanden. In de zomer stroomt het hier vol met toeristen en dagjesmensen. Er hangt een gezellige sfeer en vanaf de kades in het oude centrum heb je een prima uitzicht op de kleine boulevard met palmbomen en bougainvillea, vol restaurants, barretjes en Italiaanse ijssalons. Mali Losinj ziet er prachtig uit. Maak bij avondlicht een paar foto’s van de kade: alles kleurt pastel en dat ziet er erg mooi uit.


Dag 7 Mali Losinj – Pula (33 mijl)

De laatste dag vertrekken we vroeg. De oversteek van Mali Losinj naar Pula is een lekker stuk zeilen. Er is vaak net even wat meer wind omdat er geen eilanden zijn die de wind breken. Aan de zuidkant van Istrië vinden we veel baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water of een dutje op het dek. Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Cocktails drinken, winkelen, uitgaan, souvenirs kopen en lekker eten; het kan er allemaal. Degenen die nog energie over hebben kunnen dansen in de nachtclubs op de heuvel of gezellig napraten op een van de terrasjes aan de baai.

Voorbeeldroute Pula – Rovinj (uitwijkroute)Dag 1 Aankomst - Pula

Marina Veruda in Pula is relatief dichtbij: op 1400 km vanaf Utrecht zit je middenin een heerlijk Mediterraan zeilgebied. Pula ligt op het schiereiland Istrië en is een gezellig stadje om te beginnen. Er zijn oude Romeinse gebouwen, gezellige terrassen en tal van restaurants. Onze vertrekhaven ligt ten zuiden van de stad aan een diepe beschutte baai. In de haven zijn alle faciliteiten aanwezig (supermarkt, restaurant, watersportzaak). Afhankelijk van je aankomsttijd, kun je deze dag gebruiken om Pula te verkennen en het Romeinse amfitheater te bezichtigen, je boot in te richten en kennis te maken met je schipper, instructeur of flottieljeleider en medereizigers. Heb je al een week gevaren, dan is dit een rustdag waarop je naar het centrum van Pula of een van de baaien in de omgeving kunt zeilen. In de avond gaan we met z’n allen uit eten, als het even kan, buiten de haven.


Dag 2 Pula – Pomer (15 mijl)

De eerste echte zeildag! We zeilen vandaag om het zuidpunt van Istrië heen. Hier ligt een diepe beschutte baai in een schitterende omgeving, waar we de plaatsen Pomer en Medulin vinden. We kiezen voor de eerste, daar ligt namelijk de beste haven en dit oude vissersdorp heeft leuke (vis)restaurants, cafés, bakkerijen en supermarkten. Maar voor het schilderachtige en toeristische Medulin is ook wat te zeggen. Het heeft een oud centrum met gezellige restaurantjes en terrassen en … een uitbundig nachtleven.


Dag 3 Pomer - Rovinj (30 mijl)

Vandaag gaan we flinke rakken maken! We laten de eilandjes en snorkelplekjes in de baai van Pomer voor wat ze zijn en gaan genieten van de wind en het water. Vanavond liggen we in het meest romantische stadje aan de Kroatische kust. Het oude Rovinj is gebouwd tegen een heuvel op een schiereiland en de middeleeuwse bebouwing loopt door tot aan het water. Er is geen boulevard. Dat maakt de aanblik van de oude stad over het water werkelijk schitterend. In de omhooglopende straatjes naar de Sint-Eufemiakerk kun je heerlijk ronddwalen, terwijl je op Trg Marsala Tita bij de haven aan de zuidkant van de oude stad je cappuccino kunt drinken.


Dag 4 Rovinj - Porec (10 mijl)

Vandaag leggen we een kippeneindje af. Daarom kunnen we heel rustig beginnen. Wat te doen? Uitslapen, zwemmen, ankeren bij een idyllisch strandje, uitgebreid ontbijten op een terras, boekje lezen op het dek… goh wat vervelend allemaal! We zeilen vandaag naar het Lim Fjord. Je zeilt in het diepe Fjord tussen hoge groene heuvels een waanzinnig mooi natuurgebied binnen. Het Fjord is tien kilometer diep en heeft een beschermde status. Een mooie plek voor een uitgebreide lunchstop. Na de lunch is het nog een klein stukje zeilen naar Porec. In de zomer stroomt deze stad vol met toeristen en dagjesmensen. De sfeer is gezellig en vanaf de kades in het oude centrum heb je een prima uitzicht op de kleine boulevard met tripperbootjes vol restaurants, barretjes en Italiaanse ijssalons, Porec is meer dan 2000 jaar oud en rijk aan culturele monumenten. In de avond kun je ook heel erg goed uitgaan in de vele uitgaansmogelijkheden.


Dag 5 Porec - Umag (13 mijl)

Vandaag trekken we verder naar het meest noordelijke puntje van deze route. Umag is voor zeiljachten de haven om Kroatië te verlaten richting Italië of Slovenië. Het is een vriendelijk mediterraan stadje dat rond een grote baai ligt met daarin een moderne jachthaven. Neem de tijd om door de romantische smalle straatjes en steegjes van het oude centrum te slenteren. Hier kun je tal van restaurantjes, tavernen en cafés vinden.


Dag 6 Umag - Vrsar (19 mijl)

De ochtend kun je vandaag gebruiken om wat meer van Umag te zien, om lekker uit te slapen na een gezellige avond of om meteen uit te varen naar een mooie baai voor een verfrissende duik in het heldere water. Daarna zeilen we terug richting het zuiden waar Vrsar ligt. Dit is een bruisend vestingstadje aan de kust van Istrië met veel vermaak. De kust heeft hier inhammen, baaien en schilderachtige eilandjes. Prachtig om relaxed voor anker te gaan. In Vrsar is het klimmetje naar boven de moeite waard voor het uitzicht over de kustlijn en de kleine eilanden.


Dag 7 Vrsar - Pula (24 mijl)

De laatste dag alweer. Begin met een koffie op een van de terrasjes aan de kade. Nog één dag optimaal genieten! De tocht naar Pula is een lekker stuk zeilen met naar het zuiden toe steeds meer baaien om te stoppen voor een laatste duik in het water (of een dutje op het dek). Daarna zeilen we verder richting Pula voor een afsluitende avond in het sfeervolle stadje. Cocktails drinken, winkelen, uitgaan, souvenirs kopen en lekker eten; het kan er allemaal. Degenen die nog energie over hebben kunnen gaan dansen in de nachtclubs op de heuvel of gezellig napraten op een van de terrasjes aan de baai!