Route Spanje
Balearen (Mallorca)

De kustlijn van Mallorca heeft talrijke ankerbaaien met vaak een leuk restaurantje binnen loopafstand en een reeks vriendelijke kust- of vissersplaatsjes. Je kunt overwegen om ook Ibiza en Formentera te bezoeken, maar onderschat de afstanden niet: voor één week is er meer dan genoeg te beleven op Mallorca zelf en zeker met kinderen raden we je aan, je te beperken tot de oost- en zuidkust. Hieronder beschrijven we een 8-daagse zuidelijke voorbeeldroute.


Dag 1 Aankomst - Palma de Mallorca - Portals Vells (8 mijl)

Vanaf het vliegveld ga je met een taxi naar de haven in Palma de Mallorca. Het is een prachtig gelegen haven met uitzicht op het centrum van de stad. Behalve een reisdag, is dit ook een dag om je verblijf voor de komende week gezellig en comfortabel in te richten: inkopen doen en de bagage en boodschappen een plek aan boord geven. De stad bruist met vele kleine straatjes en steegjes waar je gezellig op het terras kan zitten en bijzondere winkeltjes vindt. Wil je een avondje trendy op stap, dan kan dat hier zeker.

Als je op tijd bent ingecheckt kun je overwegen om de drukte vandaag al achter je te laten: in de baai bij Palma zijn vele plekjes om te ankeren achter een eilandje of in een inham. In de zomer gebeurt er vlakbij Palma van alles op het water: motorjachten, jetski's, waterskiën, etc. Als je daar niet voor komt... Portals Vells ligt slechts 11 mijl verder: het zijn twee baaien met een restaurant op het strand en het dorpje op loopafstand. Het ligt op een kaap. Het heeft een goede zandbodem en prachtig turquoise water. Dankzij een goede beschutting is het een geschikte baai om te overnachten.


Dag 2 Portals Vells - Cabrera (27 mijl)

Het genieten is begonnen! Het water is helder en heerlijk voor een frisse duik voor het ontbijt. Als het weer het toe laat en het is gelukt om een plekje te reserveren, zeilen we vandaag een heerlijk stuk op open zee richting het nationaal park Cabrera. In deze oase van rust mogen slechts 50 schepen per nacht liggen. Op Cabrera kun je prachtig snorkelen en een mooie klim maken naar het kasteel boven op de berg. De wandeling is fraai, maar het uitzicht boven is nog mooier: je kijkt over de 19 eilandjes in de Archipel, de Middellandse zee en de cala waar je schip voor anker ligt. Je kunt eten aan boord of in de kleine cantina.


Dag 3 Cabrera - Porto Petro (19 mijl)

Heerlijk wakker worden van het kabbelende water en direct uit je bed een frisse duik! Wat een leven… we kunnen ’s ochtends nog een wandeling maken over Carbera, of lekker varen en halverwege de dag uitgebreid ankeren. We gaan in ieder geval maximaal genieten! We zeilen vandaag terug naar Mallorca richting het noorden. Langs de kust zie je steeds meer cala's. Een vrij grote cala is Porto Petro, hier kun je voor anker of aan de kade liggen. ’s Avonds uit eten in één van de vele lokale restaurantjes in deze gezellige havenplaats.


Dag 4 Porto Petro - Porto Cristo (14 mijl)

Alweer een geweldige tocht voor de boeg langs één van de mooiste kusten van Mallorca: Calas de Mallorca. Prachtige kliffen, diepe Cala's met fraaie zandstranden, wuivende palmen en een groen en ruig achterland. Het water is er kraakhelder en als de baaien bereikbaar zijn over de weg, liggen ze in de zomer vol met toeristen. Maar er zijn ook stille en onbewoonde baaien waar je eigenlijk alleen met een boot het strand bereikt. Porto Cristo biedt de mogelijkheid om (bij rustig weer) te overnachten voor anker in één van de baaien in de buurt. Maar je kunt ook de fjord-achtige baai naar het stadje invaren en een plekje aan de kade zoeken voor een avondje vertier. Porto Cristo is een groen stadje met gezellige terrasjes op de kades en in de haven liggen zowel zeiljachten als de luxe motorjachten met bijbehorende toeters en bellen.


Dag 5 Porto Cristo - Porto Colom (10 mijl)

Onderweg nodigen het heldere water en de mooie rotspartijen je uit om het anker uit te gooien en lekker te zwemmen of te snorkelen. Zeker doen, want we hebben alle tijd vandaag. Portcolom is één van de mooiste en meest veilige natuurlijke havens van Mallorca, de baai ligt diep landinwaarts en biedt goede beschutting. Je kunt er aan de kade liggen of voor anker en ook dan lig je als een huis. De omgeving is groen en prachtig gelegen met in de verte de bergen van Mallorca. Het dorp is vriendelijk en doet wat slaperig aan. In de straatjes kun je prima inkopen doen en vind je gezellige barretjes. ’s Avonds lekker uit eten of BBQ-en aan boord en voor de liefhebbers na afloop livemuziek of naar de disco...


Dag 6 Portocolom - Colonia de Sant Jordi (20 mijl)

Wakker worden van kabbelend water of geroesemoes op de kade… bedenken of je gaat beginnen met een wandeling, een kopje koffie op het terras of ontbijten op het voordek in de ochtendzon… Vandaag zeilen we echt terug richting het zuiden. Onderweg lunchen in één van de prachtige baaien met magnifieke stranden. Dit deel van Mallorca is vlak en mooi groen met weinig huizen, helder water, stranden omringd door donkergroene pijnboombossen. Colonia de Sant Jordi is gezellige kustplaats waar we voor anker gaan.


Dag 7 Colonia de Sant Jordi - Palma (26 mijl)

De laatste dag vertrekken we vroeg. De tocht naar Palma is een lekker stuk zeilen: vaak vlak water onder de kust naar Cala Pi en misschien op het tweede deel net even wat meer wind. Cala Pi is een ervaring op zich en wel bijna een verplichte stop: een heel smal fjord, prachtig gelegen in de steile rotskust. En natuurlijk ook hier kraakhelder water in vele tinten blauw met hoog op de rotsen schitterende Spaanse villa's. Mooi plekje voor een verlaat ontbijt of een frisse duik in het water. Daarna zeilen we om de kaap heen richting de baai van Palma voor een afsluitende avond in deze waanzinnige stad!