Bestemming Kroatië
Midden Dalmatië (Murter)

Wij noemen deze regio voor het gemak “Midden Dalmatië”. Het ligt ten zuiden van de bekende routes vanuit Sukosan en Zadar en ten noorden van de grotere steden Sibenik, Split en Trogir. Je kunt je zeilvakantie hier starten of eindigen met een bezoek aan een mediterrane stad. De rijke cultuur en lange geschiedenis, maar ook de kleine steegjes, gezellige pleinen en ongedwongen zomerse sfeer maken deze steden absoluut de moeite waard!

Murter: twee keer per dag eiland

Murter is van oudsher een eiland met vissers, olijfgaarden en scheepsbouwers. Het behoort tot de Šibenik archipel en is daarvan het grootste bewoonde eiland. Murter is goed bereikbaar: geen lange wachttijden bij de ferry maar gewoon met de auto over een burg. Alleen om 9.00 en om 17.00 staat de brug open en is het eiland werkelijk een eiland...

Op het eiland liggen vier dorpen. Het gelijknamige Murter is de grootste plaats. Het strekt zich uit van de beschutte Hramina baai aan de noordkant van het eiland tot de open Slanica baai aan de westzijde. De Hramina baai is door haar natuurlijke ligging een ideale plek voor de jachthaven en de bootwerf. Kleine groene eilanden en de heuvels van Murter beschermen de baai.

Onze jachthaven ligt aan de rand van het dorp, vlakbij het centrum. Alles wat je nodig hebt is op korte afstand te vinden en wanneer je vroeg op de dag arriveert in Murter zul je je zeker vermaken. Voor de zonliefhebbers: aan de andere kant van de dorpskern liggen drie kleine baaien met de rotsstranden Čigrada, Podvrška en Slanica. Handdoekje mee en even bijkomen van de reis!


Sibenik en Vodice

Sibenik is het centrum van de regio. De steile straatjes in de binnenstad en vele kerkjes, waaronder de Sint Jacobuskathedraal zijn een bezichtiging zeker waard. Sibenik is de oudste, door Kroaten gestichte stad aan de Adriatische kust. Je vindt er veel historie en cultuur die wordt beschermd door vier forten. Eén daarvan is voor ons niet te missen: mooi gelegen in het midden van de ingang van de baai voor Sibenik.

Waar Sibenik cultuur en historie heeft, ga je voor feest en vermaak naar Vodice. Deze plaats leeft dag en nacht. Er zij regelmatig festivals, sportwedstrijden, regatta's, volksfeesten of ander entertainment.

Direct voor de kust van Vodice en Sibenik liggen pareltjes op ons te wachten. Zowel onbewoonde als bewoonde eilanden, al hebben die vaak niet meer dan 100 tot 500 inwoners. Er heerst een ontspannen rust in vergelijking met de vakantieoorden aan de kust. Geen campings, een eenvoudig hotel en af en toe een ferry vanuit Sibenik. De havens zijn echte dorpshaven: direct aan het plein, met uitzicht op kerk en slechts plaats voor klein flottielje.


Kaprije: klein en authentiek

Kaprije is één van de bewoonde eilanden in de archipel. Er is één dorpje met ca. 150 bewoners, maar het heeft een supermarkt, postkantoor, pinautomaat, meerdere restaurants en een dokter!

Op Kaprije vind je mooie verlaten baaien en een beschutte haven. De meeste bezoekers komen met hun eigen boot en zijn hier om te zwemmen of wat te eten. Het eiland is glooiend groen begroeid met struiken en olijfbomen. Een geweldige authentiek eiland weg van de bewoonde wereld.


Primosten: bijzondere zonsondergang

Primosten ligt prachtig op een schiereiland en behoort tot de meest pittoreske stadjes aan de Adriatische kust. Vooral ’s avonds bij zonsondergang is het uitzicht fotogeniek. Zoek een mooi ankerplekje voor het eiland en het is bijna zonde om 's avonds van boord te gaan! Dan liever ’s middags naar het dorp peddelen, een wandeling maken, even "bijkomen" in de schaduw op een terrasje en een fles lokale wijn (aanraders!) kopen om aan boord te genieten van dit geweldige uitzicht.

De ligging maakt van Primosten een vruchtbare oase en het dorp staat bekend om de olijfolie en heerlijke rode wijn. De wijngaarden staan op de nominatielijst voor toelating tot de werelderfgoedlijst van UNESCO.


Zirje: het échte eilandleven

Wil je het eilandleven van vroeger meemaken, dan is dit de plek voor jou. Zirje heeft slechts 50 inwoners. In de zomer neemt dit aantal toe tot ca. 500. Dan komen de toeristen, maar ook inwoners uit Sibenik die er een tweede woning hebben (vaak een erfenis van ouders/grootouders die op het eiland woonden).

Op Zirje zijn auto’s wel toegestaan, ze zijn meestal van de lokale bevolking en vaak zijn dit oude auto’s die niet eens een kenteken hebben. Bij Zirje houdt het eilandenrijk van Sibenik op: daarna is er lang niets tot Italië. Het lijkt erop dat dit eiland een beetje “vergeten” is. Zo was nog niet zo lang geleden geen internet, geen stromend water en is elektriciteit nog steeds beperkt. Het eiland heeft slechts één supermarktje en het aanbod aan verse producten is net als op de Kornati beperkt. Er wonen geen gezinnen en ondanks dat er wel auto’s rijden, is er geen tankstation. Een paar konoba’s en verder niets dan natuur.