Route Kroatië
Midden Dalmatië (Murter)

Voorbeeldroute Murter

In Midden Dalmatië wisselen we eilanden af met het vaste land. De route ligt niet volledig vast; we laten ons ook leiden door het weer, de wind, de mensen en de wensen aan boord of in het flottielje. Er zijn verschillende alternatieven mogelijk. De voorbeeldroute hieronder is één van de opties.


Dag 1 Aankomst Murter

Murter is goed bereikbaar met de auto en de haven heeft voldoende parkeerplekken. Kom je met het vliegtuig, dan brengt een taxibus je van Split of Zadar naar Murter. Deze dag gebruiken we -naast het reizen- om rustig op te starten: kennismaking met je medereizigers, de gezinnen uit het flottielje, de schipper en de flottieljeleider, boodschappen doen voor onderweg, bagage een plek aan boord geven en het jacht comfortabel inrichten. ‘s Avonds gaan we met z’n allen lekker uit eten in het dorp.


Dag 2 Murter – Zut (16 mijl)

Nu begint ons zeilavontuur echt. We laten de haven achter ons en zeilen het eilandenrijk rond Murter binnen, een mooi gebied met veel baaien. Een dag om te acclimatiseren: in de zon, wind door de haren, achter het roer of met een boekje op het dek... Het genieten is begonnen! De baaien zijn grotendeels alleen per boot bereikbaar en perfect om te ankeren voor een frisse duik of een uitgebreide lunch. Aan het eind van de dag leggen we aan in de moderne haven op het eiland Zut. Het eiland oogt prachtig: behalve het havenkantoor met restaurant is er niets dan natuur. Klim naar de top en je hebt een indrukwekkend uitzicht op de eilanden van de Kornati. Het ongerepte Zut heeft vele baaien en een aantal goede snorkelspots. ’s Avonds gaan we gezellig met z’n allen eten.


Dag 3 Zut – Kaprije (22 mijl)

We zetten koers richting het zuidoosten. In dit gebied waait vaak de Meastral, dat is een noordelijke wind en dat betekent dat we vandaag met een ruime wind naar Kaprije zullen zoeven. Ondertussen lekker zonnen, ontspannen, zeilen, beetje kletsen, genieten van de omgeving en op de uitkijk naar mooie eilanden. Daar hoef je niet naar te zoeken, links, rechts, overal! En dit zijn pareltjes met de meest prachtige “lunchbaaitjes”: de zuidzijde van Zut en Kornat of wat verder Kakan.

Wanneer er voldoende wind is, en je zeilt graag wat verder, vaar dan eerst naar het noorden om Zut heen en vervolgens dwars door de Kornati archipel. Een bizar landschap en Nationaal Park... We eindigen ’s avonds in Nozdra Mala; een mooie baai op Kaprije met een kleine kade, een paar moorring boeien en een restaurant. Er is electriciteit, een toilet en een adembenemend uitzicht! Matteo, de restaurant eigenaar, helpt ons met het aanleggen en zorgt ervoor dat we ’s avonds met dat uitzicht genieten van een complete maaltijd met lokale wijn.


Dag 4 Kaprije – Primosten (15 mijl)

Heerlijk wakker worden van het kabbelende water en direct uit je bed een frisse duik! Wat een leven… ’s Ochtends nog een tochtje maken naar de bakker: 10 minuten lopen en je staat bovenop een heuvel met uitzicht op het charmante haventje van dit eiland. Heb je meteen ook alle huizen van de paar honderd bewoners op dit eiland gezien, meer is er niet... In Kaprije kun je noodzakelijke boodschappen doen, punt.

Terwijl de zon aan de blauwe hemel staat, voert een warm briesje ons naar Primosten; een pittoreske plaatsje op een schiereiland. De omgeving is bekend om zijn wijngaarden en dankzij één van de tien mooiste stranden van Kroatië: Mala Radua. In een diepe baai liggen kleurige vissersbootjes aan de wal waar de krekels te keer gaan in de bomen. Er loopt een boulevard met kraampjes vol groente en fruit naar de poort van het kleine centrum. Daar vind je kronkelende steegjes die vanaf een centraal plein vol bloembakken en barretjes leiden naar de kerk bovenop de heuvel met een geweldig uitzicht.


Dag 5 Primosten – Sibenik (12 mijl)

We zetten koers richting het noordwesten. Halverwege ligt het eiland Zlarin. Het eiland oogt idyllisch: dichte dennenbossen, verschillende rotsstranden en talloze verborgen kleine en grotere baaien. Zlarin wordt het gouden eiland genoemd en heeft een aantal goede snorkelspots. Er is tijd genoeg om op een mooie plek het anker uit te gooien! Duik in het water, lees een boekje, relax in de zon of maak een overheerlijke maaltijd van al het lekkers dat je in Primosten kon vinden.. Einde van de middag varen we een klein stukje over de kronkelende rivier naar Sibenik. Hier genieten we van een avond ronddwalen in de historische binnenstad.


Dag 6 Sibenik – Vodice (7 mijl)

Langzaam worden we wakker en genieten we van een zonnig uitzicht. De vroege vogels nemen een ochtendduik of maken een wandeling door de kleine steegjes van Sibenik. Vandaag is een dag met verschillende mogelijkheden: we kunnen een flinke afstand zeilen, maar dat hoeft niet. Wil je iets op het land zien, een uitstapje maken, een dag zwemmen of een dagje chillen? Vandaag is je dag!

Naast het oude centrum van Sibenik zijn in de direct omgeving de eilanden Kapranj, Zlarin, Prvic of het prachtige resort eiland Obonjan een bezoekje waard. Je kunt er ankeren in een baai of gewoon omheen zeilen. Het is ook mogelijk om vanuit Sibenik de rivier op te varen naar de Krka watervallen.

Vanavond leggen we aan in Vodice. En dat belooft vermaak: Vodice is een levendige stad, met volop keus aan restaurants, barretjes en winkels. In de zomermaanden is er iedere week wel iets te doen. 's Avonds gezellig langs de boulevard slenteren en wat drinken in één van strandtenten of het centrum. Liefhebbers kunnen tot diep in de nacht naar bekende openlucht clubs.


Dag 7 Vodice - Murter (15 mijl)

De laatste dag alweer! De ochtend zit vol keuzes: in de kleine straatjes op zoek naar lokale lekkernijen, koffie drinken op één van de terrassen of de trossen los en ontbijten in alle rust in een baai van het mooie Privc of het stille Tijat? Als we met een groep jachten zijn, kunnen we deze dag een zeilwedstrijd organiseren. Wie kan het snelst zeilen? Leuk en spannend. De afsluitende avond in Murter gaan we lekker uit eten. Voor degene die nog energie over hebben, bouwen we daarna een feestje in een lokale konobo.