Bestemming Kroatië
Krka (Zaton)


  • Minder bekend, minder druk
  • Heerlijk klimaat, voldoende havens, mooie eilanden
  • Het groene Kroatië: Nationaal Park Krka
  • Een uitstapje naar Split of Trogir
  • Wind: 1 - 5 Bft
  • Dagafstanden: 15 - 25 Nm
  • Vertrek en aankomst: Zaton (Sibenik)

Midden Dalmatië

Wij noemen deze regio voor het gemak “Midden Dalmatië”. Het ligt ten zuiden van de bekende routes vanuit Sukosan en Zadar en ten noorden van de grotere steden Split en Trogir. Je kunt je zeilvakantie dus starten of eindigen met een bezoek aan een mediterrane stad. De rijke cultuur en lange geschiedenis, maar ook de kleine steegjes, gezellige pleinen en ongedwongen zomerse sfeer maken deze steden absoluut de moeite waard!


Zaton: relatieve rust

Zaton ligt aan de Krka rivier een stukje stroomopwaarts voorbij Sibenik. Een klein vissersdorp, in een heuvelachtige landschap op ongeveer 10 kilometer van de zee. Hier heerst in de zomer rust. Restaurants en terrassen zijn op één hand te tellen. Jetskies, waterscooters en parasailing vind je hier niet.

Net buiten Zaton ligt de jachthaven. Geen mega complexen met grote parkeerterreinen zoals in Sukosan en Split, maar een kleine haven die als uitvalsbasis dient voor een stuk of 5 Gulets en onze zeiljachten. Toch is alles wat je nodig hebt op korte afstand te vinden: in de haven is water, elektra, schoon sanitair, parkeergelegenheid, een werkplaats en er zit zelfs een restaurant! Even verderop in het dorp kun je bij 2 supermarkten boodschappen doen.


Sibenik: aan een diepe baai vlakbij de eerste eilanden

Sibenik is het centrum van de regio en de steile straatjes en vele kerkjes, waaronder de Sint Jacobuskathedraal, in de binnenstad zijn een bezichtiging waard. Direct voor de kust van Sibenik liggen pareltjes op ons te wachten. Prvic en Zlarin zijn de eerste bewoonde eilanden. Er heerst hier een ontspannen rust in vergelijking met de vakantieoorden aan de kust. Geen campings, een enkel eenvoudig hotel en af en toe een ferry vanuit Sibenik. De havens zijn echte dorpshaven: direct aan het plein, met uitzicht op kerk en slechts plaats voor kleine flottieljes.


Primosten: bijzondere zonsondergang

Primosten ligt prachtig op een schiereiland en behoort tot de meest pittoreske stadjes aan de Adriatische kust. Vooral ’s avonds bij zonsondergang is het uitzicht fotogeniek. Zoek een mooi ankerplekje voor het eiland en het is bijna zonde om 's avonds van boord te gaan! Dan liever ’s middags naar het dorp peddelen, een wandeling maken, even "bijkomen" in de schaduw op een terrasje en een fles lokale wijn (aanraders!) kopen om aan boord te genieten van dit geweldige uitzicht…

De beschutte ligging maakt van Primosten een vruchtbare oase en het dorp staat bekend om de olijfolie en heerlijke rode wijn. De wijngaarden staan op de nominatielijst voor toelating tot de werelderfgoedlijst van UNESCO.


Rogoznica: groen en authentiek

Rogoznica ligt op een eiland in een diepe inham en is verbonden door een dam met het vaste land. Het centrum heeft smalle steegjes, een parochiekerk en een met palmen omringde wandelpromenade. Het is gezellig vertoeven, een goede plek om tot rust te komen en te genieten van de omgeving. Het eiland is glooiend groen door pijn- en dennenbomen. Het oude stadje staat bekend om zijn moderne, grote jachthaven. De kades waar we aanleggen liggen tegenover het eilandje. Je hebt opnieuw vanaf het zeiljacht een prachtig uitzicht op een authentiek Kroatisch stadje!


Krka watervallen: het beste van Kroatië

Een rivier door een diep uitgesleten kloof, waar je binnen enkele vierkante kilometers zo’n beetje al het natuurschoon vindt waar het vaste land van Kroatië bekend om staat: trapsgewijze watervallen, glasheldere meren, dicht loofbos, diepe kloven en heftige rotswanden. Dat alles verbonden door prachtpaden, sommige over vlonders pal langs de watervallen. Het nationale park is alleen bereikbaar per (taxi)boot. Dit is reden genoeg om in deze regio te willen zeilen.