Bestemming Turkije
Lycische kust (Fethiye)


  • Glooiend groen, helder blauw en grote gastvrijheid
  • Zonnig en aangenaam van begin april t/m november, erg warm in augustus
  • Afwisselend Grieks en Turks
  • Wind: 2 - 5 Bft
  • Dagafstanden: 5 - 25 Nm
  • Vertrek en aankomst: Fethiye, Gocek, Marmaris

Fethiye ligt aan de Lycische kust in de Egeïsche Zee. Deze kust is vernoemd naar de Lycians, een strijdlustig volk dat hier 2000 jaar geleden de macht had. De Lycische kust strekt zich uit tussen het oude Caunos en Antalya. De Golf van Fethiye ligt aan de mooie baai “Skopea Limani” met talloze eilandjes en kleine stranden. De baai is groot genoeg om een week te zeilen en iedere dag op een andere plek te eindigen. Vanuit Fethiye kun je kiezen voor een noordelijke route naar gezellige plaatsjes als Caunos, Dalyan, Göcek en Marmaris of een zuidelijke route richting naar Kalkan, Patara en Kas.


Fethiye: sfeervol en karakteristiek

De langgerekte havenplaats bestaat uit twee delen: de oorspronkelijke stad en de toeristische wijk Çalis. De typische Turkse sfeer is hier bewaard gebleven. Je vindt hier smalle straatjes met vele bazaars, Turkse theehuizen, een prachtige wandelpromenade, vele terrassen en parkjes. In de steile rotswand boven de stad zijn Lycische rotsgraven uitgehouwen, een echte bezienswaardigheid! Het is een steile klim, maar eenmaal boven heb je ook een prachtig uitzicht over de stad en de baai.


Noordroute: koningsgraven

Op de noordroute kan je op excursie naar Dalyan, een idyllisch vissersdorpje met mooie beschermde natuurgebieden. Als je met een boot door de met riet begroeide rietdelta rivierdelta vaart, heb je een spectaculair uitzicht op de uit rotsen gehouwen koningsgraven. De Caretta-Caretta schildpad broedt hier en daarom wordt het strand ook wel Turtle Beach genoemd. We bezoeken ook Caunos, een oude Grieks-Romeinse nederzetting met een prachtig amfitheater. Een bezoek aan de modderbaden behoort ook tot de mogelijkheden.

Göcek is een klein, maar gezellig druk stadje met een grote boulevard. Hier bevinden zich veel winkeltjes, terrassen en restaurants. Dit zeilplaatsje beschikt over vier jachthavens. Nog verder naar het noorden ligt Marmaris: een plaats waar je uitgebreid kunt flaneren, winkelen en uitgaan.


Naar het zuiden:

Aan de zuidroute ligt de ankerplek "Cold Water Bay", een prachtige baai, diep verscholen. Iets verderop ligt de mooie baai en Blauwe Lagune in Ölüdeniz, een lust voor het oog en een waar watersportparadijs. De Vlindervallei is een ander hoogtepunt en is alleen per boot bereikbaar vanuit deze knusse badplaats. Hier vliegen de Jarsey Tiger vlinders van juni tot september rond.

Langs de kust naar het zuidoosten torent het charmante stadje Kalkan boven een prachtige baai uit. Via de smalle straatjes vol souvenirwinkels bereik je restaurants met terrasdaken. Bij zonsondergang onder het genot van een hapje en drankje heb je hier zicht op de zeiljachten in de baai. Met een kronkelend bergpaadje kun je van Kalkan naar Patara. Deze oude Lycische haven was vroeger één van de belangrijkste in het land. Volgens de mythologie is dit de geboorteplaats van Apollo. En hier zag ook Sinterklaas het levenslicht.