Route Kroatië
Zuid Dalmatië (Split/Trogir)

Voorbeeldroute Trogir

In Midden Dalmatië varen we richting het zuiden. De route ligt niet volledig vast; we laten ons ook leiden door het weer, de wind, de mensen en de wensen aan boord of in het flottielje. Er zijn vele alternatieven mogelijk. De voorbeeldroute hieronder is één van de opties.


Dag 1 Amsterdam - Split

Vanuit Nederland naar Split kan met het vliegtuig; je bent dan binnen 10 minuten met de taxi in de jachthaven bij Trogir. Het kan ook met de auto en dat biedt je de vrijheid om eerst enkele dagen Split en Trogir te verkennen: een aanrader! Vanuit de lucht heb je een prachtig uitzicht op de kustlijn met de eilanden waar Trogir en Split (schiereiland) op liggen. En in de verte zie je Brac en Hvar al naar je lonken, de vakantie is nu echt begonnen…

Deze dag gebruiken we -naast het reizen- om rustig op te starten: kennismaking met je medereizigers, de gezinnen uit flottieljes, de schipper, flottieljeleider of de lokale verhuurder, boodschappen voor onderweg inkopen, bagage een plek aan boord geven en het jacht comfortabel inrichten. ‘s Avonds gaan we met z’n allen uit eten in Trogir.


Dag 2 Trogir – Lucice Bay, Brac (18 mijl)

Een dagje om in te slingeren. We laten de drukte van het vaste land achter ons. Vanavond liggen we voor anker in een beschutte baai. Het vlees, de calamares en de lekkere vis kunnen we grillen aan boord of we kiezen voor gemak: aan wal liggen een paar taveernes en na de huisgemaakte lokale gerechten peddelen we met het bijbootje onder de sterren terug naar ons zeiljacht… Het genieten is begonnen! Een kilometer wandelen door de groene heuvels en je bent in Milna. Dat is het alternatief wanneer we liever aan de kade willen liggen.


Dag 3 Lucice Bay (Milna, Brac) – Stari Grad, Hvar (10 mijl)

Vandaag een dagje om te zwerven! In een rechte lijn zou je in een dik uur aan de overkant kunnen zijn om de rest van de middag te slenteren in het oude Stari Grad. Wij zeilen eerst naar het oosten omdat er in de driehoek Bol - Jelsa - Stari Grad veel valt te ontdekken. De zuidkust van Brac ligt bezaaid met inhammen en baaien. Sommigen met een strand, de meeste met een strandtent. We kiezen uit Blaca Bay met het Blaca Klooster uit de roman "De naam van de roos" en zeilen later naar het beroemde strand Zlatni Rat bij Bol. Bol is een schilderachtig stadje, zeker ook de moeite waard. 's Middags zwerven we verder langs de noordkust van Hvar naar de beboste stranden rondom een diepe natuurlijke schuilplaats. De baai bestaat uit een aantal "armen" en in één van die armen ligt de antieke stad Faros (tegenwoordig Stari Grad). Wanneer we aan de kade willen liggen zullen we op tijd moeten zijn (zoals overal hier), maar later op de dag is nog wel een plekje te vinden in de baai. Stari Grad is een juweeltje: kleurrijke straten en oude huizen aan de kade, palmbomen langs de pleinen, het barst hier van de historie met antieke kerken, lusthoven en kleine paleizen. Het is er gezellig en overal vind je barretjes, konobo's en restaurants.


Dag 4 Stari Grad, Hvar – Pakleni eilanden of Hvar (15 mijl)

Over Hvar: het St. Tropez van Kroatië. Een geweldige plek als je van cultuur en historie houdt of van feesten... Het is niet ver varen: in feite om de hoek, maar ook deze haven loopt al vroeg in de middag vol. Wanneer je te laat bent, zoek je een alternatieve baai in de buurt en de taxiboot brengt je alsnog naar Hvar. Wij kiezen "zeilen" en zullen niet in Hvar aanleggen; rustig aan de ochtend starten met een "kava" op aan de "Riva" van Stari Grad en dan baaitjes-hoppen op zoek naar de beste snorkel spot. Heerlijk! Don't worry, be happy. Al cruisend zeilen we naar de Pakleni eilanden waar we in de Vinogradišće baai aan de zuidkant een perfecte spot vinden om de ingekochte vis aan boord te bereiden... 's Avonds genieten we van de sterrenhemel met uitzicht op Hvar.


Dag 5 Pekleni eilanden – Komiza (Vis) (22 mijl)

Als je een vroege vogel bent, kies dan voor wakker worden met een duik in het heerlijke water! Er liggen hier prachtige snorkelbaaien. De komende twee dagen maken we mooie tochten; tussen Hvar en Vis staat goede wind. Het is open zee, zonder obstakels en met een noordelijke wind zeilen we in een rechte streep naar de wilde schoonheid van dit eiland. We laten de meest bijzondere baai op Vis rechts liggen: Stiniva is zo goed als verborgen door een akelig smalle ingang en alleen te voet of per boot bereikbaar. In plaats daarvan lunchen we bij de "Green Cave". Een best wel spannend tochtje in de dinghy brengt ons naar de variant op de bekendere "Blauwe grotten". Door de inval van het zonlicht kleuren de wanden en het water in deze magische grot volledig groen... We kunnen hier blijven overnachten ("Dalmatina taverne" op de kant!), maar kiezen voor de kade van Komiza. Het vissersdorp Komiza is kleiner dan het stadje Vis, maar desalniettemin super gezellig! Het is wereldberoemd in heel Kroatië dankzij haar visgerechten; sardines, dorade, kreeft, wat je wilt. En daar genieten wij 's avonds van in de lokale taverne Bako.


Dag 6 Komiza (Vis)– Maslinica (Solta) (25 mijl)

Na een heerlijke nachtrust aan de kade nemen we de tijd om wakker te worden met een "kava" in Komiza. Hoor je bij de ochtendmensen dan heb je twee goede opties, die een beetje van de wind zullen afhangen: eerst nog iets van Vis zien (bijvoorbeeld de blauwe grot op het eiland Bisevo of juist je koffie in het stadje Vis gaan drinken) of 's ochtends de oversteek naar Solta maken. Dan heb je de hele middag om te zwemmen in totale rust met de geluiden van de natuur in de omgeving van Maslinica. Een rustiek plaatsje met zes kleine eilanden voor de deur en een bijzonder mooie zonsondergang. Bijkomen van een lange dag zeilen en vanavond uit eten, waarschijnlijk iets met beroemde Solta honing, misschien wel de beste wijn van het eiland en een lokale schnaps...


Dag 7 Maslinica (Solta) – Trogir (9 mijl)

De laatste dag… Na het ontbijt op de kade nog één keer alle rituelen die bij de ochtend horen: tochtplanning, zeilklaar maken, afvaren, zeil omhoog en motor uit! We gaan niet rechtstreeks naar Trogir, maar willen vandaag alles uit de dag halen wat er nog in zit. En er zijn meerdere opties om dat te doen: Solta verder ontdekken, een lange tocht via Supetar en Split of eiland hoppen via de Drevenik eilanden. We kiezen voor de laatste optie: de noordzijde van Mali Drvenik is ontoegankelijk, maar aan de zuidzijde ligt een prima snorkelbaai voor de ochtendduik. Daarna zoeken we naar de Krknjasi Bay. Daar is een reden voor: restaurant Ivica Spika's. Ivica is één van de beste vissers in de Adriatische Zee, met het talent om de lekkerste vissen volgens lokale tradities te bereiden. Het is een eigenzinnige, excentrieke man (zijn bijnaam is "de Kommunist"), maar zijn eten is heerlijk en hij is erg gastvrij. Na de lunch doen we ons best om zoveel mogelijk mijlen te maken in de laatste uurtjes van deze zeilvakantie. Tegen het einde van de middag varen we de jachthaven van Seget Donji binnen. Voor degene die nog energie over hebben: eerst lekker uit eten, daarna flaneren of uitgaan in Split of Trogir.